Upcycle je interieur met recuperatiemateriaal
Heeft je interieur een opfrissingsbeurt nodig? Of ben je net verhuisd? Kies voor interieuritems die gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal of ga zelf aan de slag. Niets zo leuk als unieke meubels en accessoires in huis.
De consumptiemaatschappij heeft haar voor- en nadelen. Een van de nadelen is helaas het overaanbod aan nieuwe spullen, die achteloos aangekocht worden en veel te snel op de vuilnisbelt belanden. Om verspilling tegen te gaan, hoef je nochtans niet in te boeten op gebied van stijl. Dat geldt ook voor je interieur. Meer nog, door te werken met recuperatiematerialen geef je je woonst extra veel ziel.
Wij stellen enkele merken en (web)shops voor die design van recuperatiemateriaal maken of verkopen. Wie zelf een handige Harry is, kan zich natuurlijk ook laten inspireren door de voorbeelden. Onderaan het artikel geven we nog enkele tips voor DIY-projecten.
Søndag
Het koppel Ali en Hanna uit Genk hebben dat goed begrepen. Zij duiken iedere zondag met hun neus tussen de tweedehandsspullen en toveren ze om tot leuke, originele meubels. Die verkopen ze vervolgens op hun webshop. Zelf een oud interieuritem liggen dat een make-over kan gebruiken? Ook daar kan je voor bij hen terecht. Het vrolijke duo is het perfecte team: Ali heeft een technische achtergrond en studeert meubelmakerij bij in avondonderwijs en Hanna is een politieke wetenschapper met een creatief oog voor meubels.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Rewind
Bij Rewind (online of in de winkel in Antwerpen) vind je heel wat interieuritems die gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal.
Deze mooie tegeltjes worden gemaakt van oud grenenhout. Door gerecycleerd hout te gebruiken als basis, krijgen de foto’s een robuuster karakter. De nerven en knotsen van het hout in combinatie met de glossy afwerking van de foto geven het effect van oude keramische tegels. Ieder stuk wordt met de hand gemaakt en is volledig uniek.
In Indië gaan regelmatig oude, houten huizen tegen de vlakte. Het hout van deze ruïnes wordt gebruikt door One World Interiors om kleurrijke meubels mee te fabriceren. Zo krijgt het mooie hout een tweede leven. De simpele ontwerpen zorgen ervoor dat er weinig vervuiling aan te pas komt tijdens het maken van de meubels.
De boekenbank van Jacqueline Le Bleu wordt gemaakt van boeken die de ontwerpster vindt op antiekmarkten en boeken-outlets. Ze gebruikt enkel boeken met een linnen cover, omwille van de stevige textuur. Dankzij de versteviging met behulp van multiplex, afkomstig van oude keukens, kan je er ook met een gerust hart op gaan zitten. Ze zorgde ook voor een laagje vernis, zodat je gerust thee of koffie kan morsen.
Pieter van Doorn
Herinneren je je nog de wielertafel van de Antwerpse architect en designer Pieter van Doorn? De jonge creatieveling tovert een wielerparcours om in mooie, duurzame tafels die niet alleen wielerfanaten, maar ook designobsessievelingen kunnen bekoren. In 2014 maakte hij bijvoorbeeld ook een stoel van een afgedankt bad. Leuk om te zien hoe designers aan de slag gaan met recuperatiemateriaal.
Op de webshop Smithers of Stamford vind je heel wat ‘Reclaimed’ design. Door met hout te werken dat van vintage boten uit Indonesië en Japan komt, hoeven ze geen nieuwe bomen te laten kappen voor deze interieuritems. De shop verscheept ook naar Europa.
Raw Eco Design: kasten van gerecycleerd karton
De kasten van Raw Eco Design zijn extreem sterk, lichtgewicht, hebben geen lijm of schroeven nodig en zijn eenvoudig in elkaar te klikken.
Lees meer over de kasten op de blog EcoLifestyle.
Creatief met paletten
Je hebt het vast al gezien op straat of bij vrienden thuis: oude paletten kunnen nog dienst doen als tafel, kast of stoel. Het enige wat je nodig hebt is geduld en inspiratie. Die vind je bijvoorbeeld in het boek ‘Pallet Design’, waar wij de schommelstoel van uitprobeerden of op Pinterest.
Leuke Pinners om te volgens zijn onder meer Upcycle That, Upcycle Art, DIY Network of ons DIY-bord. Ook het boek ‘Upcycling, afval wordt design’ van Evy Puelinckx is een aanrader: Tom en Annelien van EcoLifestyle waagden zich aan een tafeltje dat gemaakt wordt van een oude vaas.
Ook kleren kan je een tweede leven geven. Lees ook: Gooi kleren niet weg: doe aan recycleren, swappen, uitlenen & upcyclen
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier