Ultieme bloemschiktips van Baltimore Bloemen: zo blijft een boeket lang fris
Tijdens een workshop van Baltimore Bloemen, de bekende Antwerpse bloemenwinkel van Mark Colle, verzamelden wij interessante insider tips die we maar al te graag met jullie delen.
De Aalto vaas van iittala wordt dit jaar tachtig. Er zijn veel interpretaties over de speciale vorm van Alvar Aalto’s vaas. Zelf zei de ontwerper ooit dat de vorm geïnspireerd is op de randen van een Fins meer. Hoe het ook zij, de unieke vorm trekt de aandacht. Maar hoe schik je best je bloemen in deze vaas?
Wij volgden een workshop bij Karin, de rechterhand van Mark Colle van Baltimore Bloemen, die ons wegwijs maakte in de wondere wereld van het bloemschikken. De naam Mark Colle doet vast een belletje rinkelen, hij is immers geen onbekende in de bloemen- en modewereld. Colle werkte al samen met grote namen in de mode, zoals Raf Simons en Dries Van Noten, voor shows of fotoshoots waarin bloemen een belangrijke rol spelen. Hij vliegt heel de wereld rond voor huwelijken, vernissages en modeshows, maar blijft ook honkvast in zijn eigen winkel staan in Antwerpen, als zijn schema het toelaat.
Bloemschiktips van de expert
Onze basis is de Aalto vaas van ittala en uit een uitgebreid aanbod kozen we dahlia’s, frambozen en sneeuwbessen om mee te werken.
Aangezien de vaas een speciale vorm heeft, gebruiken we de bloemen om de vaas te accentueren, legt Karin uit. ‘Probeer beweging te krijgen in de bloemen en zoek aansluiting met de vaas. De bloemen en de vaas moeten een geheel worden.’ Bloemschikken is uiteraard geen exacte wetenschap en sommige mensen hebben een beter natuurlijk gevoel voor compositie. Wie niet gezegend is met dat natuurlijke aanvoelen, kan oefenen of een eigen stijl creëren. Zo doopten we ons bloemstuk ‘Men versus Nature’ en leenden we de techniek bij Jackson Pollock.
Een boeket met bloemen volledig op dezelfde hoogte is mogelijk, maar in de Aalto vaas is het veel interessanter om te kiezen voor verschillende hoogtes en variërende vormen. Wij kozen voor een combinatie van frambozen, dahlia’s en sneeuwbessen, omwille van hun verscheidenheid en kleurencombinaties. We knipten en sneden de stengels af op verschillende hoogtes en zorgden zo voor een boeiend boeket, waar beweging in zit.
Een slimme volgorde bij het bloemschikken helpt je op weg om alle bloemen en bijmaterialen tot hun volle recht te laten komen. Karin legt uit dat we best altijd beginnen met groen en vervolgens de grotere vormen, zoals grote rozen of hortensia’s, toevoegen. Daarna is het de beurt aan bijmaterialen die niet de hoofdrol spelen in het boeket. Onder deze noemer vallen bijvoorbeeld bessen. Nu voegen we fijnere vormen toe, waarmee we kunnen opvullen.
Let er goed op dat er niets verdwijnt in het boeket of in de vaas. Als je een doorzichtige vaas hebt, is het ook interessant om wat lager afgesneden bloemen of groen toe te voegen, zodat er iets te zien valt in de vaas zelf.
Karins ultieme raad: ‘Kies voor een boeket met een verhaal. Mark (Colle, nvdr.) durft daar heel ver in gaan. Zo is hij niet bang van verwelkte bloemen. Probeer het eens, je bloemen wat langer laten staan.’
En wat als je een boeket wil dat eruit ziet alsof het net werd geplukt? Je kan aan de slag met bloemen uit de winkel die ook in het wild groeien, of gewoon echt elementen uit de natuur integreren. Bloemen in het wild verwelken heel snel en eigenlijk staan ze vast mooier in de berm of in het veld dan in een vaas. Maar je kan gerust aan de slag met meer robuuste dingen zoals kastanjebolsters, die nu de herfst eraan komt overal te vinden zijn.
Hoe houd je een boeket vers?
- De eerste tip is er een die veel mensen wel kennen, maar niet altijd toepassen: snij de stengels schuin af. Dit is immers het deel waar de bloemen water mee kunnen opzuigen. Bovendien staan de stengels op die manier niet plat op de bodem van de vaas.
- Kies ook liefst voor een mesje in plaats van een snoeischaar om stengels bij te snijden, tenzij het om erg dikke stengels gaat.
- Geef de bloemen genoeg water. Vul de vaas ongeveer driekwart met lauw water, zo nemen de stengels sneller water op.
- Laat geen bladeren in het water hangen, dat maakt het immers vuil en zorgt voor bacteriën in het water. Boven de waterlijn mag je het blad er wel laten aanghangen.
- Doe een druppeltje javel in het water. Je hoort het misschien niet graag, maar de bloemen die dienen om tentoongesteld te worden in een vaas werden toch al chemisch behandeld. Snoep dus ook niet van besjes of bloemen die je gekocht hebt in de winkel, ze worden niet gekweekt om hun eetbare kwaliteiten, maar om zo vers en mooi mogelijk te zijn.
- Snij om de twee à drie dagen de stengels opnieuw aan en ververs het water.
- Zet het boeket niet in rechtstreeks zonlicht of in de buurt van toestellen die warmte afgeven. Vermijd ook airconditioning of tocht. Ga voor een plekje met een constante kamertemperatuur.
Lees ook: Zo hou je je snijbloemen langer vers
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier