Tieners dragen Scarlet Letter om seksistische kledingvoorschriften te bekritiseren

Scholieren met hun Scarlet Letters © Facebook Peyton Corder

Amerikaanse tieners op de Charleston County School of the Arts doen beroep op de rode letter A uit het boek ‘The Scarlet Letter’ om aan te klagen dat meisjes veel strenger beoordeeld worden om hun kledij dan jongens.

‘The Scarlet Letter’ van Nahaniel Hawthorne is verplicht leesvoer voor de meeste Amerikaanse scholieren. Het boek verhaalt over een mooie vrouw die een scharlakenrode letter A moet dragen op haar kleren omdat ze overspel heeft gepleegd.

Dit symbool voor schaamte en zonde vonden de studenten in Charleston een geschikt beeld om hun ongenoegen te uiten over de manier waarop meisjes terecht worden gewezen wanneer ze kledij dragen die niet strookt met het schoolregelement.

Het is niet het regelement zelf waartegen ze protesteren, maar wel de oneerlijke behandeling van meisjes in vergelijking met de behandeling van jongens. Wanneer mannelijke scholieren ‘onfatsoenlijke’ kledij of accessoires dragen, worden ze amper aangesproken. Meisjes daarentegen krijgen het zwaar te verduren.

Zo getuigt Peyton Corder hoe ze te horen kreeg van de studentenbegeleidster dat ze geen korte rokken mag dragen omdat ze zwaarder is dan gemiddeld. Het ging in dit geval dus niet over of het meisje al dan niet het regelement had geschonden, maar wel over de seksistische en beledigende manier waarop ze te horen kreeg dat haar outfit niet gepast werd bevonden. De leerlingen kennen talloze gelijkaardige voorvallen en vinden dat het genoeg is geweest.

De directeur van de school is blij dat de scholieren voor een vreedzame aanpak hebben gekozen. Hopelijk luistert hij aandachtig naar de klachten van de leerlingen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content