Student zet senioren aan tot sporten: ‘Ouderen hebben veel meer beweging nodig’

© Johan Jacobs
Yaell Monas
Yaell Monas Medewerker Knack Weekend

Anton Van Biesen woont in Dendermonde. Hij studeert kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de VUB en wil senioren aanzetten tot sporten. Hij won daar vorige maand de publieksprijs van de Start Academy mee.

‘Ik was nooit van plan om na mijn studie als kinesist aan het werk te gaan en zag mezelf ook niet meteen met ouderen werken. Maar op school werken we voor onze stages met een lotingsysteem en daardoor belandde ik in september op de afdeling geriatrie in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst.

‘Toen de stage eenmaal begonnen was, was ik verrast door de omgang met de patiënten op de afdeling. Vaak trekken begeleiders per senior maar vijf minuten uit om met hen door de gangen te wandelen, terwijl ouderen veel meer beweging nodig hebben.

‘Wanneer je voor jezelf beslist om voor mensen te zorgen, moet je het ook goed doen. Vanuit dat idee ben ik tijdens mijn stage gestart met een balletles voor de patiënten. In plaats van elk van hen vijf minuten beweging te geven, kun je dan vijftig minuten bieden aan een hele groep. De senioren reageerden zo enthousiast dat ik nadien ook andere oefeningen mocht bedenken.

‘Nu wil ik mijn work-outs voor senioren vertalen naar dvd’s en op termijn ook naar smartboardapps voor serviceflats en -homes. Ik weet dat de zorgsector met personeelstekorten kampt, maar dat betekent niet dat de sector moet stilstaan. Ik heb als jongere de kans gekregen om met nieuwe ideeën te experimenteren, en zolang er in elke sector mensen zijn die willen innoveren en ontwikkelen, kun je al een heel eind komen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content