Sportieve tips van iconisch marathonloopster Joan Benoit-Samuelson

Nike Beautiful x Powerful © Nike

Joan Benoit-Samuelson is een spilfiguur in de emancipatie van vrouwelijke atleten. Nike huldigt deze eerste vrouwelijke Olympisch marathonwinnaar met een schoenenlijn.

1984, Los Angeles. In amper 2 uur, 24 minuten en 52 seconden ontketende de Amerikaanse Joan Benoit-Samuelson een revolutie. Ze had net de allereerste vrouwenmarathon in de geschiedenis van de Olympische Spelen gelopen én gewonnen, en verpulverde daarbij het bizarre geloof dat vrouwelijke loopwedstrijden slechts over 1500 meter gerend konden worden. Dat vrouwen fysiek niet in staat waren om langere afstanden aan te kunnen. De race was een beloning na jarenlang campagnevoeren bij het International Runners Committee.

Het Amerikaanse sportswear bedrijf Nike steunde Joan destijds als sponsor, en staat vandaag nog steeds achter de nu 59-jarige gewezen sportvrouw. Haar persoonlijke motto “There’s no finish line” inspireerde het bedrijf naar eigen zeggen om nooit op te geven zichzelf en de goederen die het uitbracht te verbeteren.

Als eerbetoon aan Benoit-Samuelson en haar symbolische en fysieke strijd brengt Nike de Beautiful X Powerful-collectie op de markt, de eerste footwear lijn geïnspireerd op vrouwelijke atleten en hun grensverleggende prestaties. Vier iconische Nike sneakers kregen een redesign en de ‘There’s no finish line’ slogan in het ontwerp verwerkt.

Victoria’s Secret model en atlete Iza Goulart is één van de voortreksters van de campagne, die in Parijs letterlijk in gang zal worden gelopen. Goulart interviewde Benoit-Samuelson naar aanleiding van deze bijzondere ervaring.

Iza Groulart en Joan Benoit-Samuelson
Iza Groulart en Joan Benoit-Samuelson© Nike

Hoe combineer je een druk leven met trainen voor een loopwedstrijd?

Benoit-Samuelson: “Voor mensen met een druk leven is het belangrijk dat ze weten wat echt belangrijk voor hen is, wat ze echt uit hun sport willen halen, zodat ze ook zeker zijn dat ze hun training zullen volhouden. In de sport spreken we vaak van een mind-body-spirit balans, en het is essentieel om die drie onderdelen in evenwicht te houden. Wanneer ik een drukke dag achter de kiezen heb vind ik het belangrijker om vroeg in mijn bed te kunnen kruipen. Dan zal ik ’s ochtends wel vroeger opstaan om even te trainen of te gaan lopen.”

Ik loop mee met de Beautiful x Powerful run in Parijs. Waar moet ik me op focussen: afstand of intervallen?

Benoit-Samuelson: “Ik ben een atleet die haar loopsessies altijd laat afhangen van de stemming waarin ik ben. Als ik me uitgerust en sterk voel dan ga ik voor snelheid en kracht, als ik me minder goed voel probeer ik gewoon mijn tijd of kilometers achter de rug te hebben. Je moet naar je lichaam luisteren.”

Wat is het belangrijkste waar je rekening mee moet houden wanneer je traint voor een lange afstand?

Benoit-Samuelson: “Consistentie. Wanneer ik train voor een marathon begin ik altijd drie maanden voor die marathon intensief te sporten: minstens drie keer per week. Ik doe zeker wekelijks een speed-run, waarbij ik intervallen van vierhonderd meter op volle kracht afwissel met tweehonderd meter joggen, en ik zorg er ook voor dat ik minstens één keer per week een afstand van 15 à 20 kilometer loop.”

Wat is je beste advies dat je aan lopers kan meegeven?

Benoit-Samuelson: “Wees in balans. De meeste hardlopers hebben sterkere benen dan armen, dus is het belangrijk dat je je armen ook apart gaat trainen zodat je armen ongeveer even sterk worden en je wat meer in balans bent.”

Wat is je motivatie of je mantra tijdens het lopen van lange afstanden?

Benoit-Samuelson: “There is no finish line”. Blijf doorgaan.”

The Nike Beautiful X Powerful Collection in Premium Leather is verkrijgbaar vanaf 6 oktober via de SNKRS App of in geselecteerde winkels. The Nike Beautiful X Powerful Collection in Jacquard wordt in december verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content