Sport of spel? Wij testten Swissjump, de work-out op een trampoline

© ibis

Op een zaterdagochtend, nog voor de weekenddrukte losbarst, testten wij Swissjump uit op een Brussels plein. Ons uithoudingsvermogen werd op de proef gesteld, maar we bleven lachen. De dronken toeristen vonden het in ieder geval bijzonder vermakelijk.

Swissjump® is een fitness-stroming die zijn oorsprong vindt in Zwitserland en die work-out sessies aanbiedt op ‘bellicon®’ mini-trampolines. In België is deze manier van sporten nog niet helemaal ingeburgerd, maar wie van tijd tot tijd met kinderen op een trampoline speelt, kan zich inbeelden dat het een effectieve vorm van fitness is.

De voordelen

Sport of spel? Wij testten Swissjump, de work-out op een trampoline
© ibis

Volgens de coaches bevordert sporten op een minitrampoline het uithoudingsvermogen, spierkracht, souplesse, balans en coördinatie. Allemaal eigenschappen die we graag in een work-out terugvinden. Toch heeft het ook een speelse, ietwat kinderlijke touch, waardoor je het gevoel hebt niet écht aan het sporten te zijn. Of toch? Wij gingen de uitdaging aan.

Tijdens een workshop in het kader van de voorstelling van de ibis Breakfast Club smeten we onze schoenen aan de kant en klommen we op de minitrampoline – met enkele dronken toeristen en vroege vogels als toeschouwers. Onze instructrice legt uit hoe we de trampoline met T-bar moeten gebruiken en drukt ons op het hart dat we er niet zullen afdonderen.

De work-out wordt gedaan op een Bellicon® trampoline, die in Duitsland wordt vervaardigd. De coaches kiezen voor deze trampoline omdat het ophangsysteem van de mat met individuele elastieken werkt. Het op- en neer bewegen is daardoor zachter dan op conventionele trampolines.

Sport of spel? Wij testten Swissjump, de work-out op een trampoline
© ibis

1.2.3 jump!

We vliegen er meteen stevig in met oefeningen op een uptempo deuntje. Wie niet gezegend is met een goed evenwichtsorgaan en hand-been-coördinatie – zoals wij – zal misschien in het begin vooral naar de omgekeerde kant springen, maar eigenlijk maakt de richting weinig uit. Zolang je maar blijft bewegen, is de missie geslaagd. ‘Pssst links’, fluistert een behulpzame deelnemer achteraan. Goed bedoeld, maar links en rechts zijn tijdens deze vermoeiende work-out vage begrippen geworden. De half uur durende initiatie vliegt voorbij en al snel overstemt het applaus en geschaterlach van de instructrice en deelnemers de muziek op de achtergrond.

Het verdict

Sport of spel? Wij testten Swissjump, de work-out op een trampoline
© ibis

Swissjump is allerminst saai. De tijd vliegt en de kans dat je de dieperik in springt is zeer klein. Het beste bewijs is dat ook wij staande bleven. Je hartslag gaat de lucht in en er wordt flink wat gezweet. Na enkele trainingen zou je balans en coördinatie verbeteren, wat nuttig is voor allerlei handelingen in het dagelijks leven en tijdens andere work-outs. Voor de mannelijke lezers onder ons: laat je niet afschrikken door de grote getalen vrouwen die deelnemen, deze sport is een leuke work-out voor alle geslachten. Het grootste voordeel voor ons was de ontspannende factor. Springen is en blijft een leuke activiteit, of je nu 5, 25 of 45 bent. Van stress was tijdens en na de work-out geen sprake. Deels omdat we op adem moesten komen, deels omdat onze lachspieren behoorlijk getraind werden en deels omdat sporten nu eenmaal echt helpt tegen stress.

Zouden we ons nog eens wagen aan deze work-out? Absoluut, maar de volgende keer liefst in besloten kring, zonder filmende toeristen (wee je gebeente als we YouTubevideo’s vinden, we weten je te vinden.) Sport mag ook leuk zijn, toch?

Meer info via swissjump.be.

Wij volgden de workshop in het kader van de voorstelling van het nieuwe ibis Kitchen Breakfast, een ontbijt om u tegen te zeggen.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content