Slank blijven was makkelijker in de jaren zeventig

© iStock

Het is voor volwassenen moeilijker geworden om op gewicht te blijven dan 20 tot 30 jaar geleden, zelfs als ze hetzelfde dieet volgen en evenveel sporten. Dat blijkt uit een studie die binnenkort verschijnt in het tijdschrift Obesity Research & Clinical Practice.

De wetenschappers bestudeerden de voedingsgegevens van 36.400 Amerikanen tussen 1971 en 2008, en gegevens over de beweging en activiteit van 14.419 Amerikanen tussen 1988 en 2006. Die data vergeleken ze met de body mass index (BMI). De conclusie is verrassend: met hetzelfde dieet of evenveel sport zijn volwassen personen gemiddeld zwaarder geworden in de laatste decennia.

“We stelden vast dat mensen met hetzelfde dieet 10 procent zwaarder waren in 2008 dan in 1971, en met dezelfde hoeveelheid fysieke activiteit 5 procent zwaarder werden tussen 1988 en 2006”, zegt hoofdauteur Ruth Brown van de York University in Toronto.

Verschillende factoren

De resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat, als je nu veertig jaar bent en slank wil blijven, je minder mag eten en meer moet sporten dan als je enkele decennia geleden veertig was.

Tegelijk blijkt uit de resultaten dat er naast dieet en beweging ook andere specifieke veranderingen bijdragen aan de obesitasepidemie. Volgens de auteurs wordt nog teveel gefocust op hoeveel energie er het lichaam in en uit gaat, en wordt er te weinig rekening gehouden met factoren zoals levensstijl, milieuvervuiling, genetica en de timing van maaltijden, maar ook bacteriën en zelfs blootstelling aan nachtelijk licht. (IPS/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content