Zwemwater in Europa van uitstekende kwaliteit

© iStockphoto

Goed nieuws voor waterratten in de aanloop naar het vakantieseizoen: aan liefst 83 procent van de Europese badplaatsen is het zwemwater van uitstekende kwaliteit.

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie en het Europees Milieuagentschap.

Doorgaans is het water aan de kusten van nog iets betere kwaliteit dan het water in zwemvijvers.Het rapport is gebaseerd op stalen die vorig jaar werden afgenomen in meer dan 21.000 Europese badplaatsen. Daaruit blijkt dat meer dan 95 procent de Europese minimumnormen haalt en 83 procent de nog strengere standaarden. In Cyprus, Malta en Luxemburg is het zwemwater zelfs aan alle badplaatsen van uitstekende kwaliteit.

In heel Europa haalt slechts twee procent van de badplaatsen (409 plaatsen) de Europese minimumnormen niet en is het zwemwater dus van slechte kwaliteit. De meeste van die plaatsen liggen in Italië, Frankrijk en Spanje, maar ook in die landen gaat het slechts om twee tot drie procent van het totaal aantal onderzochte badplaatsen.

Vorige week maakte de Vlaamse Milieumaatschappij al bekend dat de kwaliteit van het zwemwater aan de 86 onderzochte Vlaamse badplaatsen nergens onder de maat is. In 81 procent is het zelfs van uitstekende kwaliteit. Voor heel België zijn in het Europese rapport 110 plaatsen opgenomen: 84 badplaatsen krijgen het predicaat uitstekend mee. Twee badplaatsen in Wallonië halen de norm niet. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content