Zweden: bosbranden raken buiten controle

Fire burns in Karbole, Sweden, on July 15, 2018. Due to the dry weather, many wildfires burned in Sweden. / AFP PHOTO / TT News Agency / Mats ANDERSSON / Sweden OUT © AFP

Woensdagnacht werden hele dorpen geëvacueerd, andere lopen volgens de Zweedse radio acuut gevaar. Omdat het al weken niet meer geregend heeft en het erg droog is in Zweden, verspreidt het vuur zich momenteel erg snel. Woensdag had de Zweedse weerdienst voor de komende vijf dagen nog bijkomende hittewaarschuwingen verkondigd.

Ingesloten door de vlammenzee

Het dorp Kårböle, zo’n 380 kilometer ten noorden van Stockholm, is inmiddels langs drie zijden door een vlammenzee ingesloten. In slechts enkele uren was het brandende gebied woensdagvond verdubbeld, aldus een zegsman van de hulpdiensten in de krant Aftonbladet. Daarop werden de bewoners in veiligheid gebracht. Een andere brand zo’n honderd kilometer zuidelijker heeft zich sinds woensdagnamiddag tot het viervoudige uitgebreid.

De autoriteiten hadden om hulp uit andere landen gevraagd. Italië en Frankrijk stuurden blusvliegtuigen en Noorwegen een helikopter. Er zijn zoveel brandweerlieden uit het buitenland meegekomen dat de speciale vliegtuigen van zonsopgang tot zonsondergang kunnen ingezet worden, zei een Italiaanse piloot op televisiezender SVT. In scheervlucht vliegen de gele toestellen over de Zweedse meren en laden daarbij hun buik vol water. De tanks kunnen per keer 6000 liter water meenemen en dat wordt dan gedropt boven brandhaarden, die via drones worden geïdentificeerd.

Extreme zomerhitte

De ongewone zomerhitte zorgt niet alleen voor problemen in de Zweedse bossen. Ook in Noorwegen en Finland brandt het. Op een Zweeds militair oefenterrein op een 50-tal kilometer van de Noorse grens, werd het donderdag wegens de branden in de omgeving zelfs zo heet, dat een granaat ongecontroleerd ontplofte.

De bosbranden zetten ook de Zweedse regering steeds meer onder druk. De conservatieve christendemocraten uit de oppositie verwijten de regering dat Zweden over geen eigen blusvliegtuigen beschikt, terwijl het land voor zeventig procent uit bossen bestaat. En mogelijk staat het land door de aanhoudende droogte de zwaarste branden nog te wachten. Donderdag zal premier Stefan Löfven een bezoek brengen aan een van de crisisgebieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content