Zomertip: drie maal cultuur in Nederland

© Carolien Sikkenk

Waarom op een vrije dag eens niet een bezoekje aan onze Noorderburen brengen en daar een boeiende tentoonstelling meepikken? Enkele tips.

Hals in Haarlem

Nederland viert het Frans Halsjaar en naar aanleiding daarvan loopt in het naar hem genoemde museum nog tot halfweg de zomer de expo ‘Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’.

Beroemde schilders maakten hun werken immers vaak in reactie op elkaar, met de bedoeling de ander te overtreffen. Daarom presenteert het museum sleutelstukken van Frans Hals samen met schilderijen van bekende voorgangers en tijdgenoten.

De schilderijen zijn onder meer afkomstig uit The National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en particuliere collecties.

Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan. Nog tot 28/7 in het Frans Hals Museum Haarlem.

Animatie

Voor deze expositie zijn meer dan 500 oorspronkelijke kunstwerken geselecteerd uit de archieven van Pixar Animation Studios in Californië. U wordt meegenomen op een backstage tour langs de creatieve ontwerpprocessen voor de meest succesvolle animatie-titels ter wereld zoals Toy Story, Finding Nemo, Wall-E en Up.

“Als mensen aan Pixar denken, denken ze vaak aan de vernieuwende technologie en schitterende computer graphics. Velen zijn zich echter niet bewust van het feit dat traditionele beeldende kunsten een essentiële rol spelen in het animatieproces”, aldus Peter Tabernal, CEO van Amsterdam EXPO.

Pixar. 25 Years of Animation. Nog tot 30/11 in Amsterdam Expo.

Houten tassen

Een must voor fashionista’s. Bij Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam zijn de houten tassen te zien van het Britse Rocio. Rocio gebruikt acacia- en -mahoniehout uit Azië, dat in 19 verschillende stadia wordt bewerkt door meester-houtbewerkers in de Filippijnen.

De tassen worden gecombineerd met onder andere krokodillen- python-, roggen- en struisvogelleer.

Tassenmuseum Hendrikje wil met de expositie laten zien dat zelfs het relatief onbuigbare hout gebruikt kan worden om verbluffend mooie tassen te creëren.

Rocio. Nog tot 4/8 in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.

Ann Heylens in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content