Zo ziet een traditionele dag eruit op elf plaatsen in de wereld

Zo ziet een traditionele dag eruit op elf plaatsen in de wereld
© Luke Doyle

Op reis gaan hoeft niet alleen te betekenen musea en andere attracties bezoeken. Misschien is het nog wel leuker om het dagelijks leven van mensen elders in de wereld te ervaren. Luke Doyle brengt voor Expedia op een amusante manier in beeld hoe de bedoeïenen in Wadi Rum, de sherpa's in Nepal, de Inuit in Groenland en inwoners van acht andere plaatsen hun dagen doorbrengen.

Altiplano in Bolivia © Luke Doyle

Hoog op het Andesplateau begint de dag vroeg. Veel lokale Aymara en Quechua zijn veehouders van lama's en alpaca's. Om een stevige basis te hebben, starten ze de dag met een voedzaam ontbijt van saltena's, een soort gebakjes van vlees. Tijdens de lunch nuttigen ze een goed vullende pindasoep 'sopa de mani'. Ook 's avonds wordt een robuuste maaltijd geserveerd: mondongo oftewel gefrituurd varkensvlees met mais.

Assam in India © Luke Doyle

Het noordoosten van India staat bekend om de zwarte thee. Er zijn heel veel werknemers nodig om alle theeblaadjes te plukken. Ze beginnen de dag vroeg met een ontbijt van jolpan: rijst, room en rietsuiker. Een groot deel van de dag wordt besteed aan het plukken van theebladeren, even onderbroken door een gezamenlijke lunch waarbij curry op het menu staat. 's Avonds ontspannen de theeplukkers graag door samen naar een Bollywoodfilm te kijken onder het genot van masor tenga (viscurry) of een andere lokale specialiteit.

Eyasi in Tanzania © Luke Doyle

Ver weg van de drukte van de hoofdstad Dar es Salaam leven de Hadza rond het Eyasi meer nog op dezelfde manier als eeuwen geleden. Ze trekken eropuit als jager-verzamelaars en starten de dag met een ontbijt van knollen of baobab. Een deel van de Hadza gaat vervolgens op zoek naar bessen en knollen, terwijl een andere groep op jacht gaat. Het kamp is het centrum van het stamleven. De Hadza zingen 's avonds traditionele liederen rond het kampvuur.

Himalaya in Nepal © Luke Doyle

De Sherpa's uit Nepal zijn de beste bergbeklimmers ter wereld. Ze staan bekend om hun gehardheid in een uiterst ruige omgeving. Ook al verschilt de cultuur flink van die van de gemiddelde Nepalees, hun eetgewoonten zijn wel hetzelfde. Het ontbijt en de lunch is simpel: dal bhat, een stoofpot van rijst met linzen. De dagen van een sherpa zijn zwaar. Ze leiden expedities tot hoog in de bergen. De avondmaaltijd is opnieuw een stoofpot, van aardappels dit keer: de shakpa. Een belangrijk onderdeel van de Sherpa-cultuur is cham: dansen met maskers op.

Kwabre in Ghana © Luke Doyle

In Kwabre wonen veel Ashanti wevers die het meteen herkenbare 'kente' textiel maken. Een traditionele dag gaat van start met een ontbijt van koka, een soort gierstepap. Daarna wordt er gewerkt aan een sjaal of ceremoniele kleding, telkens met de karakteristieke patronen. Zoals in veel West-Afrikaanse landen is de lunch waarschijnlijk de pittige jolof rijst. In de vrije tijd trekken de Ashanti graag naar de levendige markt alvorens aan te schuiven voor het diner dat vaak uit een fufu- en geitensoep gemaakt met casave en meel van kookbananen bestaat.

Seoel in Zuid-Korea © Luke Doyle

In een grote stad als Seoel is iedereen druk in de weer en dat geldt ook middelbare scholieren. Na een ontbijt van soep met rijst met banchan (verschillende bijgerechten) vertrekken ze met de bus naar school. Een voedzame lunch van rijst met kimchi en groenten zorgt voor voldoende energie om de middag door te komen. Na school hebben de jongeren even tijd om te eten en een computergame te spelen. Daarna gaat het studeren verder op de hagwon, een school waar ze hun scores kunnen verbeteren.

Silicon Valley in Californie © Luke Doyle

Software developers hechten veel waarde aan een gezonde levensstijl. Daarom nuttigen ze, voordat ze met de wagen of fiets naar het werk vertrekken, een smoothie van vers fruit. Tussen het programmeren en ontwikkelen door, hebben ze op het werk een ruime keuze aan multiculturele lunchgerechten. Vooral Mexicaanse burrito's zijn populair. Na het werk is het tijd voor sport: in de fitnessruimte of lekker buiten in het bijna altijd zonnige Californie.

Siorapaluk in Groenland © Luke Doyle

In de meest noordelijk gelegen nederzetting in Groenland leven sommige Inuit nog op de traditionele manier als jagers. Een ontbijt van gedroogde vis past goed bij het barre klimaat. De handigste manier om je in dit deel van Groenland te verplaatsen is met de hondenslee. Ook de lunch van zeehondenvlees is traditioneel. Tijdens de lange zomeravonden is er tijd genoeg voor onstpanning zoals kajakken: een populaire sport in Groenland. Een typisch lokale specialiteit voor het diner is issuaat, een stoofpot van rendieren- en zeehondenvlees.

Venetie in Italie © Luke Doyle

Gondoliers in hun opvallende gestreepte shirts en met hun typische hoofddeksels horen bij Venetie. Hun ontbijt beperkt zich vaak tot een geurende cappucino. Na een ochtend toeristen vervoeren op de Venetiaanse kanalen, is het tijd voor de lunch van zwarte intkvisrisotto. De avond begint met een potje voetbal met vrienden, gevolgd door opnieuw een vismaaltijd zoals gedroogde kabeljauw met polenta.

Wadi Rum in Jordanie © Luke Doyle

De meeste Jordaanse bedoeinen leven een modern leven in de stad, maar sommigen hebben gekozen voor een min of meer traditioneel leven dat bestaat uit het hoeden van geiten en het rondleiden van toeristen. Ze starten de dag met labneh, een frisse lokale yoghurt met kruiden. Daarna leiden ze toeristen rond in een jeep of op paarden. Galayet bandorah, een tomatenstoofpot, is een goed vullende lunch waar ze de rest van de middag op kunnen teren. Qasidah (zingende dichters) luisteren de avondmaaltijd van een op de barbecue gekookt lam (zarb) op met muziek en gedichten.

Wanaka in Nieuw-Zeeland © Luke Doyle

Wanaka is een van de populairste skigebieden in Nieuw-Zeeland. Veel skileraren zijn studenten die zo op een leuke manier wat bijverdienen. Ontbijtgranen, toast en koffie zorgen voor een goede start van de dag. Een lange ochtend op de skipiste wordt afgesloten met een lunch van steak met spek schotel. De regio Wanaka is perfect voor allerlei outdoor activiteiten zoals een mountainbiketocht. De sportieve dag komt ten einde tijdens het happy hour in de bar met vrienden.