Zo zag Parijs er in 1860 uit

Charles Marville kreeg in de jaren zestig van de negentiende eeuw, nog voor de bouw van de Eiffeltoren, de opdracht om Parijs zoals het er toen uitzag te fotograferen. De Franse hoofdstad stond op dat moment op het punt te veranderen van een middeleeuwse stad met smalle straten en verpauperde huizen die op instorten stonden in een moderne stad met brede boulevards en grote appartementsgebouwen.

Marville legde beide aspecten vast. In zijn album van het oude Parijs zien we de stad zoals die ondertussen al lang verdwenen is. Tegelijk maakte hij foto’s van de nieuwe elegante boulevards, het nieuw aangelegde Bois de Boulogne, van de moderne elegante gaslantaarns en van de ‘vespasiennes’ (een mooi woord voor urinoirs).

Al deze foto’s, maar ook een aantal zelfportretten en foto’s die hij maakte tijdens reizen door Frankrijk en Duitsland en een overzicht van zijn leven zijn tot 5 januari 2014 in de National Gallery of Art in Washington te zien. Het is de eerste tentoonstelling over de Franse fotograaf in de VS en brengt materiaal uit verschillende musea en privécollecties bij elkaar. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content