In een stad als Barcelona worden naar schatting 6.000 mensen bestolen per dag. In Rome krijgt de politie dagelijks 300 aangiften van diefstal. Voor de Olympische Spelen verwacht de politie honderden extra zakkenrollers uit het hele land en uit het buitenland. Bezoekers zijn er dus best extra voorzichtig.

1. Verdeel en heers

Maak twee of zelfs drie "portefeuilles". In elke buidel gaat wat geld, een bankkaart en de identiteitskaart of een kopie ervan. Verspreid vervolgens de buidels over je handtas, bagage en het kluisje op de kamer. Als je dan overvallen wordt, heb je iets om op terug te vallen.

2. Draag je handtas niet op je rug De ideale handtas heeft een ritssluiting en kan gedragen worden onder de arm. Wie toch nood heeft aan een rugzak draagt die best aan de voorzijde in erg drukke zones.

3. Steek je portefeuille niet in je broekzak Een veiligere opbergplaats is een heuptasje. Ook zulk tasje wordt best vooraan gedragen.

4. Draag "slimme" kledij

Voor de velen onder ons die afkerig staan ten opzichte van de heuptasjes is er de "slimme" kledij van Clever Travel Companion. De slimme T-shirts, topjes en zelfs onderbroeken hebben zakjes op maat voor kredietkaarten, paspoorten en gsm's.

5. Maak gebruik van de kluis

Houd waardevolle voorwerpen die je niet nodig hebt als je de deur uitgaat achter slot en grendel. Liefst in het kluisje maar ze achterlaten in een gesloten koffer op de kamer kan ook. Beschouw naast grote hoeveelheden cash en juwelen ook eventuele foto's in je portefeuille als waardevolle voorwerpen die je niet nodig hebt. Als je portefeuille gestolen wordt, mis je die achteraf nog het meest.

6. Wees extra aandachtig wanneer u niet aandachtig bent U stapt de luchthaven druk bepakt buiten en plots hangt er smurrie op uw jas. Opgepast wanneer een "vriendelijke" voorbijganger de smurrie wil afvegen: een handlanger kan van de situatie gebruik maken om uw reisgezel een portefeuille of gsm lichter te maken.

7. Wanneer de preventie faalt Doe steeds aangifte als je het slachtoffer wordt van een zakkenroller. In sommige streken in bepaalde landen (zoals Mexico) is dat echter helemaal niet de oplossing. Maar doorgaans is een aangifte de snelste manier om de gestolen goederen terugbetaald te krijgen door de verzekering en een nieuwe identiteitskaart te krijgen.

8. Maak kopieën

Als uw identiteitskaart gestolen wordt, is de kopie een grote hulp om toch terug te raken met de Eurostar of met het vliegtuig. Ook een kopie van de kredietkaart en bankkaart kan handig zijn om het kaartnummer door te bellen naar card stop.

9. Zet het nummer van card stop in je gsm

Kaart verloren, gestolen of ingeslikt in België of in het buitenland? Bel meteen naar card stop op het nummer 070 344 344. Vergeet in het buitenland niet de landcode 0032 te gebruiken.

10. Denk nooit dat het jou niet kan overkomen Een onaandachtige toerist is een makkelijk slachtoffer. (LG)

In een stad als Barcelona worden naar schatting 6.000 mensen bestolen per dag. In Rome krijgt de politie dagelijks 300 aangiften van diefstal. Voor de Olympische Spelen verwacht de politie honderden extra zakkenrollers uit het hele land en uit het buitenland. Bezoekers zijn er dus best extra voorzichtig. 1. Verdeel en heers Maak twee of zelfs drie "portefeuilles". In elke buidel gaat wat geld, een bankkaart en de identiteitskaart of een kopie ervan. Verspreid vervolgens de buidels over je handtas, bagage en het kluisje op de kamer. Als je dan overvallen wordt, heb je iets om op terug te vallen. 2. Draag je handtas niet op je rug De ideale handtas heeft een ritssluiting en kan gedragen worden onder de arm. Wie toch nood heeft aan een rugzak draagt die best aan de voorzijde in erg drukke zones.3. Steek je portefeuille niet in je broekzak Een veiligere opbergplaats is een heuptasje. Ook zulk tasje wordt best vooraan gedragen. 4. Draag "slimme" kledij Voor de velen onder ons die afkerig staan ten opzichte van de heuptasjes is er de "slimme" kledij van Clever Travel Companion. De slimme T-shirts, topjes en zelfs onderbroeken hebben zakjes op maat voor kredietkaarten, paspoorten en gsm's. 5. Maak gebruik van de kluis Houd waardevolle voorwerpen die je niet nodig hebt als je de deur uitgaat achter slot en grendel. Liefst in het kluisje maar ze achterlaten in een gesloten koffer op de kamer kan ook. Beschouw naast grote hoeveelheden cash en juwelen ook eventuele foto's in je portefeuille als waardevolle voorwerpen die je niet nodig hebt. Als je portefeuille gestolen wordt, mis je die achteraf nog het meest.6. Wees extra aandachtig wanneer u niet aandachtig bent U stapt de luchthaven druk bepakt buiten en plots hangt er smurrie op uw jas. Opgepast wanneer een "vriendelijke" voorbijganger de smurrie wil afvegen: een handlanger kan van de situatie gebruik maken om uw reisgezel een portefeuille of gsm lichter te maken. 7. Wanneer de preventie faalt Doe steeds aangifte als je het slachtoffer wordt van een zakkenroller. In sommige streken in bepaalde landen (zoals Mexico) is dat echter helemaal niet de oplossing. Maar doorgaans is een aangifte de snelste manier om de gestolen goederen terugbetaald te krijgen door de verzekering en een nieuwe identiteitskaart te krijgen. 8. Maak kopieën Als uw identiteitskaart gestolen wordt, is de kopie een grote hulp om toch terug te raken met de Eurostar of met het vliegtuig. Ook een kopie van de kredietkaart en bankkaart kan handig zijn om het kaartnummer door te bellen naar card stop. 9. Zet het nummer van card stop in je gsm Kaart verloren, gestolen of ingeslikt in België of in het buitenland? Bel meteen naar card stop op het nummer 070 344 344. Vergeet in het buitenland niet de landcode 0032 te gebruiken. 10. Denk nooit dat het jou niet kan overkomen Een onaandachtige toerist is een makkelijk slachtoffer. (LG)