Onlangs werden er in een zestal kalkoensandwiches aan boord van vier vliegtuigen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines naalden aangetroffen. Is er reden tot paniek? De broodjes waren afkomstig van de Amsterdamse afdeling van Gate Gourmet, een van de grootste leveranciers van vliegtuigmaaltijden ter wereld. Twee naalden werden ontdekt door passagiers. Een van hen raakte daarbij lichtgewond.

"Vliegtuigcateraars verzorgen miljoenen maaltijden per dag en miljarden per jaar. Weet daarbij dat een dergelijk voorval een geïsoleerde gebeurtenis is", zegt professor toerismemanagement aan de Universiteit van Surrey en specialist in vliegtuigcatering Peter Jones.

"De kans om zo een situatie mee te maken is ongeveer zo groot als de Lotto winnen."

Smakelijkheid

Vliegtuigmaaltijden worden doorgaans aan twee controles onderworpen. In een eerste fase wordt de voedselveiligheid van de maaltijden gecontroleerd. Vaak besteden vliegtuigcateraars die controle uit aan externe gespecialiseerde bedrijven.

Vliegtuigcateraars voeren daarnaast een visuele controle uit op het voedsel, de verpakte maaltijden en nog eens op de geladen maaltijdkarretjes. Dat doen ze om onder andere de kwaliteit en de smakelijkheid van de maaltijden na te gaan maar ook om eventuele afwijkingen op te speuren.

Werken de controles wel?

"Een codering van elke afzonderlijke maaltijd kan nuttig zijn om een zaak op te lossen. Door een codering wordt het in principe mogelijk de bereider, inpakker en transporteur na te gaan van een besmette maaltijd", zegt Jones.

"Maar heel uitzonderlijke voorvallen zoals die van de naalden bij Delta verhinderen, is zo goed als onmogelijk. Het gaat bijna altijd om kwaad opzet van één individu."

Volgens Jones zullen internationale cateringbedrijven hun beleid dan ook niet aanpassen.

"Waarom zouden ze? De kans is 100 keer groter om te sterven in een vliegtuigcrash dan om onkuis eten voorgeschoteld te krijgen op een vlucht", besluit de expert. Of dat een geruststelling is, mag u zelf uitmaken. (cnn.com/LG)

Onlangs werden er in een zestal kalkoensandwiches aan boord van vier vliegtuigen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines naalden aangetroffen. Is er reden tot paniek? De broodjes waren afkomstig van de Amsterdamse afdeling van Gate Gourmet, een van de grootste leveranciers van vliegtuigmaaltijden ter wereld. Twee naalden werden ontdekt door passagiers. Een van hen raakte daarbij lichtgewond. "Vliegtuigcateraars verzorgen miljoenen maaltijden per dag en miljarden per jaar. Weet daarbij dat een dergelijk voorval een geïsoleerde gebeurtenis is", zegt professor toerismemanagement aan de Universiteit van Surrey en specialist in vliegtuigcatering Peter Jones. "De kans om zo een situatie mee te maken is ongeveer zo groot als de Lotto winnen." Smakelijkheid Vliegtuigmaaltijden worden doorgaans aan twee controles onderworpen. In een eerste fase wordt de voedselveiligheid van de maaltijden gecontroleerd. Vaak besteden vliegtuigcateraars die controle uit aan externe gespecialiseerde bedrijven. Vliegtuigcateraars voeren daarnaast een visuele controle uit op het voedsel, de verpakte maaltijden en nog eens op de geladen maaltijdkarretjes. Dat doen ze om onder andere de kwaliteit en de smakelijkheid van de maaltijden na te gaan maar ook om eventuele afwijkingen op te speuren. Werken de controles wel? "Een codering van elke afzonderlijke maaltijd kan nuttig zijn om een zaak op te lossen. Door een codering wordt het in principe mogelijk de bereider, inpakker en transporteur na te gaan van een besmette maaltijd", zegt Jones. "Maar heel uitzonderlijke voorvallen zoals die van de naalden bij Delta verhinderen, is zo goed als onmogelijk. Het gaat bijna altijd om kwaad opzet van één individu." Volgens Jones zullen internationale cateringbedrijven hun beleid dan ook niet aanpassen. "Waarom zouden ze? De kans is 100 keer groter om te sterven in een vliegtuigcrash dan om onkuis eten voorgeschoteld te krijgen op een vlucht", besluit de expert. Of dat een geruststelling is, mag u zelf uitmaken. (cnn.com/LG)