Zeven kleine monumenten die net geen wereldwonder zijn

Wist je dat er in Noorwegen een standbeeld staat voor heksen die in de zeventiende eeuw op de brandstapel belandden? Of dat de grootste stalactieten ter wereld te bewonderen zijn in het Spaanse Nerja? Neckermann verzamelde zeven monumenten in Europa die dan wel niet de bekendheid van de Piramide van Cheops of de Cristo van Brazilië genieten, maar zeker evenveel moeite lonen om te bezoeken.

1. Imagine Peacetower in Rejkjavik, IJsland

De ‘Imagine Peacetower’, ligt in het gezellige Rejkjavik, IJsland. Een must voor John Lennon-fans. Het monument werd opgericht door zijn weduwe, Yoko Ono, ter ere van de grondlegger van de Beatles en zijn lied ‘Imagine’. De toren is een lichtbundel die uit een wensput komt waar in 24 talen de tekst ‘Imagine Peace’ op staat. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het idyllische eilandje Viðey Island in de Kollafjörður fjord.

2. Unknown Woman Worker in Belfast, Noord-Ierland

In 1992 besliste Belfast om een monument te maken ter ere van de werkende vrouwen doorheen de geschiedenis van de stad. Het standbeeld, in de buurt van het Europa Buscentre, vraagt aandacht voor vrouwenrechten en groeide de voorbije jaren uit tot een heus symbool voor de vrouw in het algemeen en voor haar rechten.

3. Sibelius monument in Helsinki, Finland

In Helsinki staat het Passio Musicae, een prachtig ijzeren muziekinstrument ter ere van de Finse componist en dirigent Jean Sibelius (1865-1957). Het reusachtige orgel met 600 stalen pijpen weegt 24 ton en is van de hand van kunstenares Eila Hiltunen. Een kleinere versie van het moment bevindt zich in de gebouwen van Unesco in Parijs.

4. Steilneset in Vardø, Noorwegen

In de zeventiende eeuw vond de grootste heksenjacht van Scandinavië plaats in het Noorse Vardø. Als eerbetoon voor de 91 ‘heksen’ die op de brandstapel belandden, creërden kunstenares Louise Bourgeois en architect Peter Zumthor het herdenkingsmonument Steilneset. Het monument aan de kust van de Barentszzee bestaat uit een 125 meter lange informatiezuil en een eeuwig brandende vlam.

5. Cueva de Nerja in Nerja, Spanje

Spelende kinderen ontdekten de Cueva de Nerja in 1959. De ‘Spaanse watervallen van Coo’ bestaat uit een grot met drie galerijen. Las Galerias Turisticas is met zijn 106.286 m3 de grootste. Interessant zijn de enorme stalactieten. Het zouden de grootste ter wereld zijn. Uitschieter is een stalactiet van 32 meter hoog. In de grotten worden ook concerten gegeven.

6. Siegessäule in Berlijn, Duitsland

De Deense serie ‘1864’ verwijst naar het dramatische jaar waarin duizenden Denen sneuvelden en Denemarken ruim een derde van haar grondgebied aan de Duitse Confederatie verloor. In Berlijn herdenkt de Siegessäule de overwinning van de Pruisen op de Denen. Het zevenenzestig meter hoge monument is een erkend beschermd monument door de Duitse overheid.

7. Stenen Brug in Skopje, Macedonie

De Stenen Brug is het symbool van de Macedonische hoofdstad Skopje. De brug over de rivier Vardar werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Sultan Mehmed II. Ze verbindt het oude deel van de stad met het nieuwe deel. De brug in Ottomaanse stijl werd recent opgeknapt. Bijzonder is dat de brug door de eeuwen heen vele aanslagen en natuurrampen heeft overleeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content