Zestien ooievaarsjongen geringd in Zwin Natuur Park

© Belga

Zestien ooievaarsjongen hebben een ring om de poot gekregen in het Zwin Natuur Park. Dat is een jaarlijkse gewoonte in het natuurdomein aan de kust.

Een eerste heuglijke dag in het Zwin Natuur Park, dat pas een week open is, want donderdag werd aangeknoopt met een traditie waarbij de ooievaarsjongen geringd werden. Doorgaans zijn dat er een tiental maar dit jaar kregen zestien jongen een ringetje.

Geen gemakkelijke klus, want sommige nesten bevinden zich in de toppen van de zeedennen en kunnen enkel met een hoogtewerker en een boomchirurg bereikt worden. Andere nesten bevinden zich op paalnesten, die gemakkelijker te bereiken zijn. De jonge ooievaars kregen een korte controle en werden daarna voorzien van een pootring.

Zestien ooievaarsjongen geringd in Zwin Natuur Park
© Belga

Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de ooievaars uit het Zwin op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend.

Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en levert ook gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project “ooievaars zonder grenzen”, een samenwerkingsproject tussen dierenpark Planckendael, het Zwin Natuur Park, Natuurpunt en de Vlaamse Overheid. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content