Zes sites in Syrië op lijst van bedreigd werelderfgoed

© Reuters

De Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft zes historische sites in Syrië op de lijst van bedreigd werelderfgoed gezet.

Het historisch erfgoed van het land lijdt zwaar onder de aanhoudende strijd tussen de rebellen en het regeringsleger. Vooral de oude stad van Aleppo is er erg aan toe.

Syrië staat met zes sites op de werelderfgoedlijst: de oude steden van Damascus, Bosra en Aleppo, de ruïnes van Palmyra, Krak des Chevaliers en Qal’at Salah El-Din en de oude dorpen in het noorden van Syrië. Die belanden nu allemaal op de lijst met werelderfgoed in gevaar, zo besliste het Comité voor werelderfgoed van de Unesco op zijn jaarlijkse bijeenkomst in Phnom Penh.

De Unesco geeft toe dat de informatie over verwoestingen aan de sites maar “fragmentair” was en afkomstig was van bronnen die niet altijd konden worden gecontroleerd op hun waarheidsgetrouwheid. Maar “vanwege het gewapende conflict zijn de omstandigheden niet meer voorhanden om het behoud en de bescherming van de uitzonderlijke universele waarde van de zes sites te verzekeren”, luidt het.

Vooral Aleppo heeft het zwaar te verduren gekregen. De minaret van de Omajjaden-moskee stortte in april van dit jaar in, nadat ook de moskee zelf in de herfst van 2012 al zware schade had opgelopen. De historische soek van de stad, een overdekte markt met een wirwar van straatjes en oude winkeltjes, ging in september vorig jaar deels in vlammen op, en ook de citadel heeft averij opgelopen.

Sinds het begin van de burgeroorlog in maart 2011 kwamen al meer dan 93.000 mensen om in Syrië, onder wie zeker 6.500 kinderen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content