Zeldzame loopvogel zit al vijftig jaar alleen in Pakistaanse zoo

. © Getty Images

Een geschikte partner vinden is niet eenvoudig. Als je bovendien nog eens een zeldzame loopvogel bent én in een zoo in Pakistan opgesloten zit, is het al helemaal een hopeloze zaak.

Al vijftig jaar verblijft een kasuaris, een bedreigde vogelsoort, alleen in de zoo van Lahore, in het oosten van Pakistan. De directie heeft de zoektocht naar een geschikte partner opgegeven.

Kasuarissen zijn een groep grote loopvogels uit de tropische regenwouden van Nieuw-Guinea en Australië. Ze zijn verwant aan de emoe en verre familie van de struisvogel. Kasuarissen worden beschouwd als de gevaarlijkste vogels ter wereld. Ze worden tot 1,70 meter groot en wegen zo’n 45 kilogram. Hun gevaarlijkste eigenschap zijn de klauwen: ze hebben drie tenen, waarvan de middelste als een dolk gebruikt wordt.

Te oud

De kasuaris in Lahore zit al sinds 1971 in de zoo. Zoodirecteur Chaudhry Shafqat Ali heeft de zoektocht naar een geschikte partner opgegeven: ‘Hij is het enige exemplaar in Pakistan. We hebben jarenlang gezocht naar een partner, maar tevergeefs.’

‘Bovendien is hij oud en heeft hij de fokleeftijd overschreden’, voegt dierenarts Rizawan Khan eraan toe. Kasuarissen zijn solitaire vogels. Ze treffen elkaar alleen in het broedseizoen. Eens de eieren gelegd zijn, brengen de mannelijke vogels de kuikens groot.

De zoo van Lahore is gesloten vanwege de coronacrisis. In normale tijden bezoeken ongeveer 3,5 miljoen mensen jaarlijks het dierenpark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content