Zeekoe niet langer met uitsterven bedreigd

© iStockphoto

De zeekoe maakt een opmerkelijke comeback: van enkele honderden dieren in de jaren zeventig naar meer dan zesduizend exemplaren. Genoeg om te niet langer als “met uitsterven bedreigd” te boek te staan.

Officieel promoveert de zeekoe van “endangered” – met uitsterven bedreigd – naar “threatened”, bedreigd. De soort is dus nog niet gered op lange termijn, maar toch spreekt de US Fish and Wildlife Service (FWS) van een succesverhaal. De dienst werkte jarenlang samen met lokale overheden, bedrijven en vrijwilligers om het dier erbovenop te helpen.

Vooral in de Amerikaanse staat Florida doet de soort het veel beter. Bij de laatste tellingen werd het aantal zeekoeien er geschat op zo’n 6.620, een opmerkelijk herstel na een dieptepunt in de jaren zeventig, toen er amper enkele honderden werden geteld.

Maatregelen

Toch is de strijd nog lang niet gestreden, zegt de FWS, en ook onder de nieuwe categorie blijven alle maatregelen van kracht die de voorbije jaren zo succesvol bleken. Het gaat onder meer om de bescherming van de plekken waar de dieren overwinteren, maatregelen om botsingen met vaartuigen te vermijden en het opruimen van netten en fuiken waar de dieren in verstrengeld raken.

“Hoewel we nog heel wat werk voor de boeg hebben om het dier helemaal te laten herstellen, met name in de Caraïben, stijgt het aantal zeekoeien en we blijven samenwerken met onze partners om de bedreigingen aan te pakken”, zegt Jim Kurth, directeur van de dienst. “We vieren tegelijk de opmerkelijke vooruitgang en bevestigen opnieuw ons engagement om het herstel verder te stimuleren.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content