Zakynthos

Zakynthos, het meest zuidelijke eiland van de Ionische eilanden, wordt ook wel de Bloem van de Levant genoemd om zijn weelderige bloemen- en plantengroei.

Zakynthos, het meest zuidelijke eiland van de Ionische eilanden, wordt ook wel de Bloem van de Levant genoemd om zijn weelderige bloemen- en plantengroei.

Zakynthos is slechts 400 km² groot, maar biedt ongelofelijk veel mogelijkheden. Het eiland heeft eigenlijk alles: een prachtige natuur, verlaten baaien en strandjes, kraakhelder zeewater met een zeer bijzondere kleur, met pijnbomen begroeide bergen, traditionele dorpjes, archeologische opgravingen, Venetiaanse kastelen, een charmante hoofdstad en een beschermd natuurgebied waar de bedreigde Caretta Caretta zeeschildpadden leven.

Voor drukte en vertier kan je terecht in badplaatsen als Laganas, Alikes, Kalamaki, Agios Sostis en Argassi die allemaal aan de zuid- en oostkust liggen. De rustige, tussen steile kliffen en grotten verborgen, strandjes vind je aan de westkust.

Op de noordelijkste punt van Zakynthos liggen bij Kaap Sinari de Blauwe Grotten die je enkel per boot kan bereiken. Het zonlicht en het blauwe zeewater weerspiegelen op de witte wanden van de grotten en creëeren zo een hele speciale magische sfeer die bij zonsop- en ondergang op zijn mooist is.

Onder water ontdek je bij Zakynthos ook een magische wereld: een wereld van vissen in alle kleuren van de regenboog, planten, zeeanemonen en met een beetje geluk schildpadden. Vooral Marathonissi is een zeer geschikte plek om je onder water te begeven.

Shipwrech beach is een plaats die op vrijwel alle ansichtkaarten van Zakynthos staat. In 1983 verging bij het dorpje Anafotiria een schip dat sigaretten smokkelde. Het wrak kwam terecht op het strand en ligt nu nog altijd op het sneeuwwitte zandstrand.

In de hoofdstad, ook Zakynthos geheten maar ook wel Zante genoemd, valt heel wat te zien. Zakynthos was achtereenvolgens Venetiaans, Brits en Frans bezit. Helaas werd de hoofdstad door een zware aardbeving in 1953 grotendeels verwoest. Van het kasteel Sarakíno, vroeger het mooiste gebouw van het eiland, is enkel een ruïne overgebleven.

Er werd geprobeerd de hoofdstad zoveel mogelijk in oude glorie te herstellen, maar dat lukte niet overal. Het resultaat is een mengeling van oude en moderne architectuur. Het Solomos plein en de kerk van Agios Dionysios zijn voorbeelden van plaatsen waar de wederopbouw wel is geslaagd. Tussen die twee plaatsen ligt het levendigste deel van de stad: een lange zeepromenade met winkeltjes, restaurants en cafés.

Informatie Zakynthos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content