Yosemite waarschuwt alle bezoekers van afgelopen zomer

© Thinkstock

Het Yosemite Park in de Verenigde Staten waarschuwt alle 230.000 toeristen – ook Belgen – die sinds juni het park bezochten voor het hantavirus.

Ze kunnen er allemaal mee in contact zijn gekomen.

Drie bezoekers, allemaal inwoners van de VS, kwamen al om het leven door het hantavirus, dat overgebracht wordt via speeksel, uitwerpselen en urine van dieren, in het bijzonder van muizen. Iemand kan zelfs besmet raken door het stof in te ademen waar de dieren zijn doorgestapt. Wanneer iemand in een tent overnacht wordt de kans op besmetting groter door de kleine, niet goed geventileerde ruimte.

Risico in hele park

In totaal liepen negen bezoekers het virus op. In eerste instantie waarschuwde het park de tienduizend toeristen die Curry Village hadden bezocht, omdat alle besmettingen in dat stuk van het park gebeurden.

Maar vorige week bleek dat ook iemand het virus had opgelopen in High Sierra Camps, een ander deel van het park.

De directie waarschuwt daarom nu alle 230.000 bezoekers van het park afgelopen zomer. Ze vraagt onmiddellijk een arts te raadplegen als symptomen zich voordoen.

Het hantavirus is zeldzaam maar extreem gevaarlijk: een geval op drie is dodelijk. De eerste, zachte symptomen zijn koorts, hoofdpijn, hoest en darmproblemen. Maar de ziekte kan snel fataal zijn. Een behandeling bestaat niet. Toch is het belangrijk zo snel mogelijk een arts te raadplegen om de overlevingskansen te vergroten.

In Curry Village verbleven afgelopen zomer 38 Belgen, zei het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vorige week. Hoeveel Belgen in de rest van het park verbleven is nog onduidelijk.

Meer informatie op de website van het park. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content