WWF vreest olieboringen in beschermd Virunga Park
De biodiversiteit van het Virunga Nationaal Park in het oosten van de Democratische Republiek Congo dreigt vernield te worden door olie-ontginning.
Dat heeft de natuur- en milieubeschermingsorganisatie WWF-België op een persconferentie in Brussel gezegd.
Zowel het Britse SOCO als het Franse Total hebben van de Congolese overheid concessies gekregen voor oliewinning. Nochtans staat het park sinds 1994 op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar.
Oudste nationale park in Afrika
Het Virunga Nationaal Park is het oudste nationale park van Afrika. Het werd opgericht door Koning Albert van België in 1925. Het park beslaat bijna 800.000 ha en bestaat uit tropisch regenwoud, savannes, vulkanen en bergketens.
Het gaat om een uitzonderlijke plaats, met de grootste biodiversiteit ter wereld – geen enkele andere plaats in de wereld bevat zoveel verschillende soorten: meer dan 200 soorten zoogdieren, waaronder de bekendste: de berggorilla’s, chimpansees, nijlpaarden, olifanten en okapi’s. Het park is ook Afrika’s rijkste in aantal vogelsoorten (700!).
Virunga is bovendien cruciaal voor de drinkwatervoorziening in de regio. Het Edwardmeer in het midden van het park zorgt voor de visbestanden waar van tienduizenden mensen van leven.
UNESCO verbiedt olieboringen
Juist vanwege zijn uitzonderlijke ecologische waarde, werd het Virunga Nationaal Park uitgeroepen tot World Heritage Site door UNESCO in 1979. Het was het eerste Afrikaanse park dat deze status kreeg. In 1994 kwam het park echter op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar terecht en het heeft nog steeds die status.
Ondanks het feit dat de Congolese wet de aanwezigheid van mijnen in de nationale parken verbiedt, werd ongeveer 85 procent van het park geherklasseerd als olieconcessies. Twee concessies werden reeds toegekend, een voor TOTAL, een Franse onderneming, en de andere voor het Britse SOCO.
De Congolese regering machtigde SOCO in 2011 om het gebied te verkennen vanuit de lucht (om eventuele olievoorraden in het Park te identificeren).
Het UNESCO-verdrag verbiedt expliciet activiteiten zoals mijnbouw en olie-exploratie in gebieden die worden erkend als Werelderfgoed. In mei 2013 engageerde TOTAL zich publiekelijk om geen olie-activiteit uit te oefenen binnen de huidige grenzen van het park, maar de onderneming blijft inzetten op exploratie aan de randen van het park, wat ook een bedreiging kan zijn. SOCO heeft zo geen dergelijke toezegging gedaan.
“WWF is bezorgd dat de huidige verkenning door SOCO verricht met toestemming van de Congolese regering leidt tot exploitatie van het park”, zegt Gwendolyn Viatour van WWF-België. “Gezien de uitzonderlijke rijkdom en het belang ervan voor de ontwikkeling van regio, bevolking en een duurzame ontwikkeling is het Nationaal Park Virunga echt de laatste plaats in de wereld om olie te gaan zoeken.”
Ernstige consequenties
Een van de vele ernstige negatieve consequenties van deze activiteit, als er olie onder het Edwardmeer wordt geëxploiteerd door SOCO en er een ongeluk gebeurt, dan wordt een van de bronnen van de Nijl zo vervuild dat de voedselbronnen definitief vernietigd worden. Dit gaat ook ten koste van 30.000 vissers die leven van het meer, en van de uitzonderlijke biodiversiteit in en rond het meer, waaronder een belangrijke populatie nijlpaarden, die nu reeds bedreigd worden in hun voortbestaan.
“De internationale gemeenschap kan zulke misdaden niet toelaten tegen het UNESCO-verdrag en de Congolese wet”, zegt Gwendolyn Viatour. “Het internationale orgaan dat de toezicht houdt op de ‘World Heritage sites’ van de UNESCO kwam in de week van 17 tot 21 juni samen voor zijn 37ste zitting in Phnom Penh, Cambodja, en heeft aangedrongen op de annulering van olieconcessies in het Virunga Park.”
Het Werelderfgoed Comité drong er bij de regeringen van de staten die partij zijn bij het verdrag op aan “al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat de op hun grondgebied gevestigde mijnbouw- en oliebedrijven geen ‘World Heritage’ gebieden schenden.” (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier