Wrak van oudste zeevarende schip in de Waddenzee gevonden

. © iStock/Getty Images

Bij de Waddeneilanden is het wrak van een schip uit de eerste helft van de zestiende eeuw gevonden.

Een archeologisch geluk bij een ongeluk: bij het bergen van de zeecontainers die tijdens de jaarwisseling overboord sloegen bij de Waddeneilanden, is het wrak van een schip uit de eerste helft van de zestiende eeuw gevonden. Het gaat om het oudste zeevarende schip dat ooit in Nederlandse wateren is aangetroffen, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Maritiem archeoloog Martijn Manders van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) schat dat het schip ongeveer dertig meter lang was, met een ruim van minimaal zeven meter breed. Het is een van de eerste voorbeelden van een nieuwe Nederlandse bouwmethode voor grotere schepen, die de Nederlandse positie op zee en in de handel veel gewichtiger maakte. De planken werden niet meer dakpansgewijs aan elkaar gemaakt, maar met de zijkanten op elkaar gezet, oftewel ‘gladboordig’.

Wrak van oudste zeevarende schip in de Waddenzee gevonden
© Belga

Tijdens een storm sloegen op 1 januari ruim 340 zeecontainers overboord ten noorden van de Waddeneilanden. Een grijper van de bergers die na het ongeval aan het werk waren en dachten dat ze een container hadden gevonden, bracht wat hout en koperen platen aan wal. Die vondsten zijn naar het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gebracht. Sommige koperplaten hebben een diameter van wel 1.20 meter en zijn 0,5 centimeter dik, aldus Manders.

Hout uit 1536

De platen vertonen merktekens van de familie Fugger. Die familie van ‘koperbaronnen’, uit het zuidwesten van het huidige Duitsland, bezat een aantal kopermijnen in de zestiende eeuw, bemachtigde een monopolie en werd schatrijk. De familie was niet erg populair in de Hanzesteden en daarom weken de Fuggers uit naar Nederlanders die schepen ter beschikking konden stellen.

Wrak van oudste zeevarende schip in de Waddenzee gevonden
© Belga

Het hout uit het wrak is ondertussen onderzocht. Gebleken is dat het rond 1536 in België en Duitsland is gekapt en dat het schip enkele jaren later vermoedelijk in Nederland is gebouwd. De koperplaten, vierkante en ronde, stammen uit ongeveer dezelfde periode.

De RCE gaat het wrak zo snel mogelijk verder onderzoeken met duikers.

Wrak van oudste zeevarende schip in de Waddenzee gevonden
© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content