Wordt dolfijnen spotten in Britse wateren binnenkort moeilijker?

© iStockphoto

De grootste natuurbeschermingsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk wil zeventien hotspots voor dolfijnen, walvissen en reuzenhaaien wettelijk laten beschermen. Nu zijn dat nog toeristische topattracties waar je per boot de dieren kan gaan spotten.

De populaire boottochtjes maar ook de visserij en de bouw van offshore windmolenparken vormen een bedreiging voor de grote zeedieren in de wateren rond Engeland en Wales.

Daarom heeft de natuurbeschermingsorganisatie The Wildlife Trusts die bijna een miljoen leden in het Verenigd Koninkrijk telt, in totaal zeventien plekken aangeduid waar deze wilde dieren vaak voorkomen.

Met de campagne willen ze bereiken dat de dieren beschermd worden onder de Europese habitatrichtlijn. Die richtlijn heeft tot doel om de biologische diversiteit in de Europese Unie (EU) te waarborgen door de natuurlijke habitat van wilde fauna en flora op het Europese grondgebied in stand te houden.

Witsnuitdolfijnen en orka’s

Onder de 29 meest voorkomende grote zeedieren in het VK zijn onder meer bruinvissen in Cardigan Bay, orka’s ter hoogte van Cornwall en witsnuitdolfijnen aan de Doggersbank. Geen van hun natuurlijke habitats in de Engelse wateren zijn momenteel beschermd, en slechts eentje in Wales.

In het kader van de ontwikkeling van een windmolenpark op de Doggersbank, een 300-kilometer lange zandbank in de Noordzee, ten oosten van Noord-Engeland, werd de fauna aan de Nederlandse en Duitse zijde door Europese wetgeving beschermd. Aan de kant van het VK is dat niet het geval.

Na jaren van campagnevoering, samen met nog andere organisaties, kregen natuuractivisten het voor elkaar dat de overheid het marine leven ging beschermen na jaren van achteruitgang en overexploitatie. Deze plaatsen, de zogenaamde Marine Protected Areas (MPAs) beschermen echter enkel het leven op de zeebodem.

Die zones wil The Wildlife Trusts uitbreiden tot de dieren die in het water rond Engeland en Wales zwemmen, er voedsel zoeken en er komen paren. Met de huidige campagne willen ze de regering onder druk zetten om de zeventien aangeduide plekken die rijk zijn aan marien wildleven, te beschermen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content