Winter in Koksijde: uitwaaien met wandelingen en cultuur

© GF

Ook in de winter is een vakantie aan de kust heerlijk: lekker uitwaaien tijdens een winterse wandeling over het strand of de natuur van Koksijde gecombineerd met een bezoekje aan een van de musea.

Een verblijf aan zee is ook tijdens de winter heerlijk. Geniet van een winterse wandeling, zoals een erfgoedwandeling of wandel mee op de jaarlijkse winterwandeldag. Ook musea pakken uit met een boeiend programma, zoals de vertelwandeling ‘Toen de Dieren nog spraken’ en Virtual Reality in het Abdijmuseum of bezoek een van de lopende expo’s in het Navigo museum of het Kunstencentrum Ten Bogaerde.

Erfgoedwandelingen en de jaarlijkse winterwandeldag

Koksijde-Oostduinkerke kan pronken met enkele prachtige wandelroutes. Naast een wandeling over het strand kan je ook nog eens rondstruinen door de honderden hectare natuurgebied waardoor tientallen bewegwijzerde wandelpaden lopen. Bij de dienst voor toerisme van Koksijde ligt een wandelkaart klaar met zeven wandellussen, variërend van vijf tot dertien kilometer.

Winter in Koksijde: uitwaaien met wandelingen en cultuur
© GF

Ook leuk zijn de erfgoedwandelingen: een combinatie van architectuur, kunst en streekgeschiedenis. Van elke wandeling is voor 1,50 euro een brochure beschikbaar en tijdens de vakantieperiodes worden geleide wandelingen georganiseerd. Een interessante, zes kilometer lange wandeling is ‘Paul Delvaux & George Grard: Uit Vriendschap’: een uitstekende manier om kennis te maken met het leven van beide kunstenaars en met de geschiedenis van het kunstenaarsoord Sint-Idesbald.

Op 30 december vindt de jaarlijkse Winterwandeldag plaats. Dan trekken wandelliefhebbers doorheen de prachtige natuurgebieden van Koksijde, over vijf parcours (afspraak Strandlaan 128, Sint-Idesbald, van 8u30 tot 14u. Je kan kiezen uit routes met afstanden van 6, 10, 16, 22 of 29 kilometer. Inschrijving kost één euro.

Winter in Koksijde: uitwaaien met wandelingen en cultuur
© GF

Cultuur tijdens de winter: vertelfestival en Virtual Reality

De winter is het perfecte seizoen om wat cultuur op te snuiven. Koksijde-Oostduinkerke heeft ook op dat vlak veel te bieden.

In het Kunstencentrum Ten Bogaerde kan je het werk van beeldhouwer Georges Grard bewonderen. Nog tot 7 januari loopt de tijdelijke tentoonstelling Vloed, een verzameling hedendaagse beeldende kunst in de prachtig gerenoveerde schuur.

In NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. Tot 7 januari loopt daar de tentoonstelling Onze Vissers, het DNA van het Zilte Leven, over de zeevisserscultuur.

Winter in Koksijde: uitwaaien met wandelingen en cultuur
© GF

In het Abdijmuseum Ten Duinen wordt op 26 december gestart met Virtual Reality. Met behulp van de modernste technieken reis je als museumbezoeker terug naar de Middeleeuwen, een fantastische belevenis.

Een dag later, op 27 organiseert het Abdijmuseum ‘Toen de dieren nog spraken’: een wandeling met vier prachtige winterse verhalen, gebracht door topvertellers. Nadien trakteert zanger-accordeonist Iwein de bezoekers op veel sfeer en gezelligheid. De wandelingen starten om 15u en 16u15.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content