Winkelen op luchthaven zelden voordeliger

© Reuters

Winkelen in het passagiersgedeelte van Europese luchthavens is zelden voordeliger dan in een winkelstraat.

Dat blijkt uit een steekproef die de Nederlandse toeristenbond ANWB op zeven luchthavens heeft uitgevoerd. Slechts 8 van de 60 producten op het lijstje van de ANWB-shopper waren op alle luchthavens goedkoper.

Sinds 1999 hebben reizigers in de Europese Unie geen recht meer op ’taxfree’ voordelen bij het winkelen op luchthavens. Toch heerst er bij de Europese passagier nog het beeld dat winkelen op het vliegveld prijsvoordelen oplevert.

Grote verschillen

De ANWB nam de proef op de som en reisde met een ‘boodschappenlijstje’ de luchthavens af. In negen categorieën zoals parfum/cosmetica, drank, tabak of elektronica vergeleek de toeristenorganisatie de prijzen op Schiphol, Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Praag en Wenen.

Impulsaankopen op vliegvelden zijn een slecht idee, zo blijkt uit het prijsonderzoek. Ook zijn er veel en grote prijsverschillen tussen luchthavens onderling. Londen Heathrow had op het moment van het onderzoek (in augustus 2011) de goedkoopste winkels, terwijl Praag (cosmetica, tabak), Parijs (tabak) en Barcelona gemiddeld hogere prijzen hanteren. Schiphol, Rome en Londen hadden dan weer het breedste assortiment, wees de steekproef uit.

Als gekeken wordt naar de verschillen met de winkelstraat, zijn in regel parfum en alcohol nog voordelig op de luchthavens aan te schaffen. Voor cd’s, dvd’s en elektronica is de consument doorgaans duurder uit.

Tevens merkt de ANWB een trend dat steeds meer luchthavens de nadruk op exclusieve, vaak dure merkproducten leggen, in plaats van het promoten van aantrekkelijke prijsvoordelen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content