Wilde dieren spotten in Fjell Noorwegen

© iStockphoto

Wie van de natuur houdt en wil ontsnappen aan de alledaagse drukte, is in Fjell Noorwegen aan het juiste adres. Deze Noorse regio is rijk aan nationale parken en herbergt vele wilde dieren waaronder de zeldzame Noorse ‘Big Three’: muskusossen, elanden en rendieren.

Wie van de natuur houdt en wil ontsnappen aan de alledaagse drukte, is in Fjell Noorwegen aan het juiste adres. Deze Noorse regio, in het zuidelijk midden van het land, is rijk aan nationale parken en herbergt vele wilde dieren. Er worden dan ook diverse wildsafari’s georganiseerd om de zeldzame Noorse ‘Big Three’ te spotten: muskusossen, elanden en rendieren.

Fjell Noorwegen betekent letterlijk ‘bergachtig Noorwegen’, en niet ten onrechte. Natuurliefhebbers halen hun hart op in dit ruige berggebied waar veel wild leeft. Er liggen zeven nationale parken in Fjell Noorwegen.

Het Nationaal Park Dovrefjell vormt een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centraal gelegen Noorwegen en behoort samen met het Rondane Nationaal Park en Jotunheimen Nationaal Park tot de grootste van Noorwegen. Samen beslaan de drie grootste parken maar liefst 3600 vierkante kilometer.

Diverse luchtvaartmaatschappen vliegen naar Oslo en dit berggebied is ook goed bereikbaar per auto via de boot tussen Kiel en Oslo. De Dovrefjell regio ligt op ongeveer 370 kilometer ten noorden van Oslo en is van daaruit met de auto of trein goed te bereiken; in circa 5 uur bevind je je midden in het natuurrijke gebergte.

Oog in oog met de muskusos

Dovrefjell Nationaal Park is het enige gebied in heel Europa, en zelfs een van de laatste plekken in de wereld, waar muskusossen nog in het wild leven. De muskusos is een holhoornig hoefdier uit het arctische gebied, dat iets weg heeft van een buffel. De muskusos is vooral goed te spotten in het Dovrefjell Nationaal Park.

In het zomerseizoen kun je hier speciale muskusossensafari’s doen, waarbij onder leiding van een gids een 5 tot 6 uur durende wandeltocht wordt gemaakt om deze kolossale (soms wel een halve ton wegende) dieren te bekijken en fotograferen. Er zijn verschillende opstapplaatsen rondom Dovrefjell, waaronder Oppdal, Dombas en Hjerkinn. Allen hebben een eigen moeilijkheidsgraad zodat ook de minder beoefende wandelaar de dieren kan ‘ontmoeten’. Prijzen beginnen rond de € 35,- voor volwassenen en € 17,- voor kinderen.

Op zoek naar de verlegen eland

Ook ‘de koning van de Scandinavische bossen’ is in Fjell Noorwegen te vinden. De eland is een wat verlegen dier, wordt pas rond zonsondergang actief en laat zich minder makkelijk spotten dan de muskusos, wat dit dier extra bijzonder maakt.

Elandsafari’s beginnen wanneer de schemering invalt en duren ongeveer 2 uur. Je gaat dan in een minibus op jacht om de elanden in hun natuurlijke habitat te bespieden. Elandsafari’s vinden vooral plaats in het Rondane Nationaal Park en prijzen liggen tussen de € 24,- en € 42,-.

Rendieren, ook buiten kerstmis

Ook rendieren zijn kenmerkend voor de regio. Vanaf het Wild Reindeer Centre Pavilion, op het bergplateau Tverrfjellet in Nationaal Park Dovrefjell, heb je een spectaculair uitzicht over het natuurgebied en de wilde rendieren die hier leven. Geheel in lijn met de natuur is het design uitkijkpunt volledig uit hout opgetrokken.

Als bezoeker kun je hier genietend van het uitzicht relaxen en opwarmen bij de openhaard na de klim van ongeveer 1,5 kilometer naar het paviljoen toe.

Leen Baekelandt in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content