In totaal hebben 17 academici en 70 onderzoekers van de Complutense Universiteit van Madrid een open brief ondertekend. Daarin vragen ze om publieke toegang tot de grot weer te verbieden omdat die grote schade kan aanrichten aan "een fragiel erfgoed van groot belang voor ons begrip van de paleolithische samenleving".

"De beslissing van het Spaanse ministerie van Cultuur (om publiek toe te laten) is een gevaar voor het voortbestaan van de grot", luidt het. "We vinden dat Unesco en andere internationale organisaties met betrekking tot werelderfgoed, meer aandacht moeten besteden aan de gevaren die politieke beslissingen vormen voor de conservatie van Altamira."

De wetenschappers reageren daarmee op de beslissing van het Spaanse ministerie van Cultuur om de grot begin 2014 opnieuw voor een beperkt publiek te openen. Een onderzoek zou namelijk hebben uitgewezen dat alle mogelijke schade door toeristen al toegebracht werd en komen en gaan van het publiek dus geen gevaar meer vormt.

De Altamira-grot werd in 1879 per toeval ontdekt. In de grot bevinden zich meer dan 260 rotstekeningen, die dateren van het paleolithicum, ook wel oude steentijd (ongeveer 2,5 miljoen tot 12.000 jaar geleden). Er zijn vooral afbeeldingen van dieren te zien.

De opkomst van het publiek heeft de tekeningen onder andere wegens de uitwasemingen van het menselijk lichaam aangetast. Tussen 1977 en 1982 werd de grot daarom een eerste keer voor het publiek gesloten. Na verdere schade ondanks een beperkt aantal bezoekers ging ze in 2002 opnieuw dicht. Een jaar eerder werd daarom naast de originele grot een reproductie gebouwd, die wel toegankelijk is. (Belga)

In totaal hebben 17 academici en 70 onderzoekers van de Complutense Universiteit van Madrid een open brief ondertekend. Daarin vragen ze om publieke toegang tot de grot weer te verbieden omdat die grote schade kan aanrichten aan "een fragiel erfgoed van groot belang voor ons begrip van de paleolithische samenleving". "De beslissing van het Spaanse ministerie van Cultuur (om publiek toe te laten) is een gevaar voor het voortbestaan van de grot", luidt het. "We vinden dat Unesco en andere internationale organisaties met betrekking tot werelderfgoed, meer aandacht moeten besteden aan de gevaren die politieke beslissingen vormen voor de conservatie van Altamira." De wetenschappers reageren daarmee op de beslissing van het Spaanse ministerie van Cultuur om de grot begin 2014 opnieuw voor een beperkt publiek te openen. Een onderzoek zou namelijk hebben uitgewezen dat alle mogelijke schade door toeristen al toegebracht werd en komen en gaan van het publiek dus geen gevaar meer vormt. De Altamira-grot werd in 1879 per toeval ontdekt. In de grot bevinden zich meer dan 260 rotstekeningen, die dateren van het paleolithicum, ook wel oude steentijd (ongeveer 2,5 miljoen tot 12.000 jaar geleden). Er zijn vooral afbeeldingen van dieren te zien. De opkomst van het publiek heeft de tekeningen onder andere wegens de uitwasemingen van het menselijk lichaam aangetast. Tussen 1977 en 1982 werd de grot daarom een eerste keer voor het publiek gesloten. Na verdere schade ondanks een beperkt aantal bezoekers ging ze in 2002 opnieuw dicht. Een jaar eerder werd daarom naast de originele grot een reproductie gebouwd, die wel toegankelijk is. (Belga)