Westhoek zet fietstoerisme in de kijker

© iStockphoto

De Westhoek maakt van een kalm jaar op het vlak van herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog gebruik om het fietstoerisme terug in de kijker te zetten.

Dat maakte de regiowerking van het toeristisch provinciebedrijf Westtoer bekend in Ieper.

2014 en 2015 stonden in de Westhoek bijna volledig in het teken van de honderjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. 2016 kondigt zich kalmer aan op dat vlak, dus zet Westtoer vol in op het fietstoerisme dat heel belangrijk is en blijft voor de Westhoek. De streek stoomt zich zo ook klaar voor de periode na 2018, als de herdenkingsperiode rond 14-18 voorbij is.

Afstappen is belangrijker dan opstappen

Westtoer pakt uit met vier “Bierenroutes” die het verhaal brengen rond de talrijke brouwerijen, kroegen, hopvelden en volkscafés in de regio. “Afstappen is in dit verhaal belangrijker dan opstappen. We hebben de routes bewust vrij kort gehouden”, aldus Valérie Heyman, regiomanager. Er komen langs de routes infoborden in de vorm van bierflessen.

Ook kinderen worden niet vergeten. De stripfiguurtjes Jaek en Nink leiden al enkele jaren de kinderen doorheen de Westhoek. Dit jaar komt er nieuw vakantieboek met die figuurtjes en worden vijf kindvriendelijke en veilige fietsroutes ingereden. Ook hiervoor worden nieuwe wegwijzerborden in gebruik genomen, op ooghoogte van de kinderen.

Fietstival

Naast nieuwe routes organiseert Westtoer op 22 mei “Fietstival”, een fietsevenement waarbij alle nieuwe routes worden voorgesteld en ingereden.

Ook vertrouwde evenementen staan op het programma zoals het gesmaakte “Weekend van het Volkscafé” op 16 en 17 april. De focus komt nog sterker te liggen op de authentieke cafés rond de grens. Voortaan zal dit themaweekend tweejaarlijks georganiseerd worden.

Er zijn ook nieuwigheden zoals “Krachtboer” op 28 en 29 mei in samenwerking topchef Kobe Desramaults en tentoonstellingen zoals “De ZIJkant van de oorlog” in Diksmuide, Veurne, Koekelare en De Panne.

Westtoer zal de toerist informeren via een nieuwe streekpocket “Puur Westhoek”, te vinden in de toeristische diensten en de infopunten. Er is een nieuwe grensoverschrijdende toeristische kaart en een nieuw voordeelboekje waarmee de toerist tot 60 euro voordeel kan halen bij het bezoeken van toeristische attracties en trekpleisters in de Westhoek. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content