Werken uit het Guggenheim museum te zien in het Cobra Museum

© Reuters

51 werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Mark Rothko en Willem de Kooning zijn vanaf 5 april te zien in het Cobra Museum in Amstelveen.

51 werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Mark Rothko en Willem de Kooning zijn vanaf 5 april te zien in het Cobra Museum in Amstelveen.

Op 5 april opent de tentoonstelling From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum. International Abstraction 1949-1960.

Het Cobra Museum toont 51 werken van 44 kunstenaars uit de kerncollectie mid-20th century abstracte kunst van het Guggenheim. Het betreft een groot aantal werken dat door James Johnson Sweeney, de legendarische directeur, in de jaren ’50 werd aangekocht en waarvan een deel te zien was in de ‘inaugural exhibition’ in 1959 waarmee het iconische gebouw ontworpen door Frank Lloyd Wright open ging.

Voor het eerst is een zo grote hoeveelheid werken uit de collectie van het Guggenheim in Nederland te zien met kunstenaars als Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning, en Louise Bourgeios, naast verrassend werk van minder bekende kunstenaars zoals Willem Baziotes, José Geurrero, Conrad Marca-Relli.

Schilderijen van Europese abstracte kunstenaars waaronder de CoBrA kunstenaars Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky uit de collectie van het Guggenheim zijn voor het eerst sinds de jaren ’50 weer te zien in Europa.

Nieuwe grenzen van de kunst

De collectie toont de visie van Sweeney met zijn aandacht voor de nieuwe internationale abstracte kunstenaars. Sweeney noemde ze ‘Tastebreakers’ verwijzend naar het opnieuw stellen van de grenzen van de kunst. Het moment van de opening markeerde ook de leidende rol die New York overgenomen had van Parijs als centrum voor de kunst.

Le Petit Cobra

Om die reden is het Cobra Museum dan ook 5 maanden lang, 7 dagen per week open vanaf 10:00 uur in de ochtend. Drie avonden per week is er een bijzondere avondopenstelling in samenwerking met Restaurant Le Petit Cobra.

Het geeft publiek de mogelijkheid om met een zeer select gezelschap van maximaal 40 personen in de avond naar de tentoonstelling te kijken en op zaal te dineren tussen de collectie van het Cobra Museum. Het 4 of 5 gangen menu wordt gekookt door de Franse sterrenkok Didier Besnard.

Lezingen

Het Cobra museum organiseert rondom de tentoonstelling meer dan 10 lezingen die het getoonde werk in een breder perspectief brengen. Lezingen over o.a. het ‘culturele merk Guggenheim’ , over ‘Tastebreakers’ en over de relatie van CoBrA tot Amerika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content