Wereldvluchtelingendag: fototentoonstelling in Brussel toont het leven van vluchtelingen

Jonge Afghanen, Syriërs en Irakezen schuiven in Brussel heel de nacht in de regen en koude aan voor de Dienst Vreemdelingenzaken om de eerste formaliteiten van hun asielaanvraag in orde te brengen. Terwijl de vraag blijft toenemen, kan Vreemdelingenzaken slechts 250 mensen per dag inschrijven. Sommigen moeten de volgende nacht opnieuw aanschuiven. "Dit moment is erg belangrijk voor mij. Mijn toekomst hangt af van deze dag, van deze file. Binnen twee uur, als ik geluk heb, word ik ondervraagd en zijn de teerlingen geworpen," zegt één van hen. © Dienst Vreemdelingenzaken Brussel, België, december 2015. DE TESSIERES JOHANNA, Collectif Huma

Op dinsdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Amnesty International voert in België actie voor een humaan vluchtelingenbeleid met onder andere de fototentoonstelling ‘Je suis humain’ in Brussel.

Wereldvluchtelingendag is de aanleiding voor een fototentoonstelling die Amnesty International heeft opgezet samen met het Belgische fotografencollectief Huma, onder de titel ‘Je suis humain’. De expo toont het leven van migranten en vluchtelingen in Irak, Libië en Jordanië, maar ook in Frankrijk en België.

De tentoonstelling loopt van 21 juni tot 21 juli in La Fonderie (Brussels Museum voor Arbeid en Industrie), Ransfortstraat 27 in Molenbeek. De vernissage vindt plaats op Wereldvluchtelingendag, dinsdag 20 juni, om 18.00 uur.

Volgens gegevens verzameld door ngo's in de 'Jungle' van Calais, wil ??97% van de niet-begeleide minderjarigen in het kamp naar het Verenigd Koninkrijk. Voor 7% van hen is bewezen dat ze familieleden hebben in het Verenigd Koninkrijk en daarom recht hebben op gezinshereniging. Op voorwaarde dat de familie in kwestie hen wil opvangen... Het gebeurt soms dat familieleden dit weigeren. Zonder hun toestemming is de jongere gedoemd om in Frankrijk te blijven. De overgrote meerderheid van deze kinderen probeerden al het mogelijke door bijvoorbeeld valse Engelse telefoonnummers te geven aan de organisaties die verantwoordelijk zijn voor hun identificatie.
Volgens gegevens verzameld door ngo’s in de ‘Jungle’ van Calais, wil ??97% van de niet-begeleide minderjarigen in het kamp naar het Verenigd Koninkrijk. Voor 7% van hen is bewezen dat ze familieleden hebben in het Verenigd Koninkrijk en daarom recht hebben op gezinshereniging. Op voorwaarde dat de familie in kwestie hen wil opvangen… Het gebeurt soms dat familieleden dit weigeren. Zonder hun toestemming is de jongere gedoemd om in Frankrijk te blijven. De overgrote meerderheid van deze kinderen probeerden al het mogelijke door bijvoorbeeld valse Engelse telefoonnummers te geven aan de organisaties die verantwoordelijk zijn voor hun identificatie.© ‘Jungle’ van Calais, Frankrijk, 13 oktober 2016. PAPEGNIES Olivier, Collectif Huma

Meer weten over vluchtelingen?

Al geruime tijd is bij Amnesty een handige infobrochure beschikbaar die antwoordt op veel gestelde vragen over vluchtelingen. De brochure probeert een aantal hardnekkige vooroordelen en misverstanden rond vluchtelingen en asielzoekers de wereld uit te helpen. Een geüpdatete versie wordt naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag over heel België verspreid.

Het toegankelijke boekje vertrekt van tien vaak aangehaalde misvattingen over vluchtelingen en asielzoekers, zet die met cijfers en argumenten recht, en reikt oplossingen aan.

De brochure is ook online beschikbaar via Amnesty International.

Gailan, 24 jaar en afkomstig uit Irak, gefotografeerd samen met zijn geliefde Olivia. Hij woont al vier jaar in Brussel en kwam in België aan met zijn broer via de luchthaven van Charleroi. Gailan vroeg asiel omdat hij gevaar liep in zijn geboorteland. Na een tiental dagen kreeg hij een positief advies. Hij heeft recht op een leefloon van het OCMW, maar dat weigert hij:
Gailan, 24 jaar en afkomstig uit Irak, gefotografeerd samen met zijn geliefde Olivia. Hij woont al vier jaar in Brussel en kwam in België aan met zijn broer via de luchthaven van Charleroi. Gailan vroeg asiel omdat hij gevaar liep in zijn geboorteland. Na een tiental dagen kreeg hij een positief advies. Hij heeft recht op een leefloon van het OCMW, maar dat weigert hij: “Het gaat goed met mij, ik kan mijn plan trekken en werken. Anderen hebben het harder nodig dan ik.”© Januari 2017. PAPEGNIES Olivier, Collectif Huma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content