Wereldoceanendag: de belangrijkste oceaanbedreigingen in beelden en cijfers

Twee ijsberen staan op een drijvend ijseiland, omgeven door water. Een symbolisch beeld voor de huidige situatie in Antarctica. © Getty Images

8 juni is door de VN uitgeroepen tot Wereldoceanendag. Het doel? Tegen 2030 meer dan 30 procent van onze oceanen beschermen tegen vervuiling, overbevissing en de klimaatopwarming. Deze fotoreeks bewijst dat er nog een lange weg te gaan is.

Eerst het goede nieuws: door de coronacrisis krijgen onze oceanen de kans om – tijdelijk – te herstellen van de schadelijke invloed van de mens. Er wordt minder gevaren, gezwommen, vervuild en gevist. Een goede zaak volgens David Jones, onderzoeker, onderwaterfotograaf en CEO van Just One Ocean, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van onze oceanen.’Door de verminderde visvangst krijgt de vissenpopulatie tijd om te herstellen. Er varen ook minder boten, waardoor het water helderder is en de onderwatervegetatie floreert’, verklaart Jones aan het Turkse persbureau Anadolu Agency.

Die veranderingen dreigen echter teniet te gaan als we na de coronacrisis collectief in onze oude gewoontes hervallen. De Wereldoceanendag, die al sinds 2002 jaarlijks plaatsvindt op 8 juni, wijst burgers, organisaties en politici op het belang van onze oceanen voor het voortbestaan van de mens én de planeet. Oceanen zorgen immers voor een groot deel van het menselijk voedsel, de zuurstofproductie en de water- en warmteregulering op aarde.

Een overzicht van de belangrijkste oceaanbedreigingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content