
Wereldoceanendag: de belangrijkste oceaanbedreigingen in beelden en cijfers
8 juni is door de VN uitgeroepen tot Wereldoceanendag. Het doel? Tegen 2030 meer dan 30 procent van onze oceanen beschermen tegen vervuiling, overbevissing en de klimaatopwarming. Deze fotoreeks bewijst dat er nog een lange weg te gaan is.
Eerst het goede nieuws: door de coronacrisis krijgen onze oceanen de kans om – tijdelijk – te herstellen van de schadelijke invloed van de mens. Er wordt minder gevaren, gezwommen, vervuild en gevist. Een goede zaak volgens David Jones, onderzoeker, onderwaterfotograaf en CEO van Just One Ocean, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van onze oceanen.’Door de verminderde visvangst krijgt de vissenpopulatie tijd om te herstellen. Er varen ook minder boten, waardoor het water helderder is en de onderwatervegetatie floreert’, verklaart Jones aan het Turkse persbureau Anadolu Agency.
Die veranderingen dreigen echter teniet te gaan als we na de coronacrisis collectief in onze oude gewoontes hervallen. De Wereldoceanendag, die al sinds 2002 jaarlijks plaatsvindt op 8 juni, wijst burgers, organisaties en politici op het belang van onze oceanen voor het voortbestaan van de mens én de planeet. Oceanen zorgen immers voor een groot deel van het menselijk voedsel, de zuurstofproductie en de water- en warmteregulering op aarde.
Een overzicht van de belangrijkste oceaanbedreigingen.
Bedreiging nummer één? De klimaatopwarming, waar onder meer de pinguins onder lijden. In bepaalde pinguïnkolonies is het aantal dieren met 77 procent gedaald ten opzichte van de laatste telling bijna 50 jaar geleden. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace.
Wetenschappers hebben vastgesteld dat elke kolonie op het Elephanteiland, een belangrijke habitat in het noordoosten van het Antarctisch Schiereiland, kleiner is geworden. Het totale aantal stormbandpinguïns op het eiland is met 60 procent gedaald sinds de laatste telling in 1971, terwijl het aantal broedende paren terugviel van 122.550 tot 52.786.
Het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan is nu fundamenteel anders dan 50 jaar geleden. De impact van deze verandering dringt door in de voedselketen tot soorten als de stormbandpinguïn. Verschillende factoren kunnen daarbij een rol spelen, maar al het bewijs wijst in de richting van klimaatopwarming als de verantwoordelijke’, zegt Heather J. Lynch, van de Stony Brook University.
Het koraal in het Great Barrier Reef in Australia is massaal verbleekt tijdens een hittegolf in 2017, die ook de watertemperatuur de hoogte injoeg. De oorzaak? Opnieuw de klimaatopwarming.
Plasticvervuiling is een van de grootste boosdoeners voor de gezondheid van onze oceanen. Jaarlijks belandt er maar liefst 8 miljard kilo plastic in het water.
Een dode vis ligt tussen het aangespoelde vuilnis op het strand.
Een idyllisch koraalrif dat ontsierd wordt door een plastic zak.
Kopers inspecteren de tonijnvanst op de Katsuura markt in Japan. Wereldwijd is 31 procent van de visbestanden overbevist. Sommige wetenschappers beweren dat tegen 2050 de meest gegeten vissoorten weleens uitgestorven zouden kunnen zijn. (Bron: WWF)
Het koraal vlakbij Raja Ampat in Indonesië is afgestorven door het gebruik van dynamiet tijdens de visvangst.
Ook olie in het water is een belangrijke bedreiging voor onze oceanen. In Norilsk en op het schiereiland Tajmyr, in het noorden van Rusland, werd vorige week nog de noodtoestand uitgeroepen. Door de verzakking van een olietank in een oude energiecentrale, eigendom van NTEC (een bedrijf van de Nornickel groep in de stad Norilsk), lekte 20.000 ton olie weg en vervuilde die meer dan 20 kilometer rivieren. De olievervuiling stroomt verder naar de open zee. De omvang van de ramp is vergelijkbaar met die van olietanker Exxon Valdez in Alaska, 30 jaar geleden. Drijvende dammen in de rivier kunnen een klein deel van de dieselolie opvangen. Volgens experts zal het grootse deel van de vervuiling echter in het water blijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier