Werelderfgoedsite Bam in Iran niet meer in gevaar

© Reuters

De Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft de Iraanse stad Bam van de lijst met bedreigd werelderfgoed gehaald.

De stad kwam in 2004 op de lijst terecht nadat Bam in december 2003 werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Het comité van Unesco besloot nu dat de inspanningen voor het behoud van de woestijnsite volstaan en dat de stad solide genoeg is om veilig te verklaren.

De aardbeving met een magnitude 6,7 vernielde een groot deel van de stad en maakte tienduizenden dodelijke slachtoffers. Kort na de aardbeving werd de site opgenomen in de werelderfgoedlijst vanUnesco, en door de aangerichte schade gelijktijdig ook in de lijst met bedreigd werelderfgoed. De Iraanse regering beloofde de site te herstellen.

Het comité voor het werelderfgoed van Unesco houdt in Phnom Penh zijn jaarlijkse bijeenkomst. De overblijfselen van de citadel, die zijn hoogtepunt tussen de zevende en elfde eeuw kende, “zijn voldoende gestabiliseerd en het beheer is solide genoeg om de site veilig te verklaren”, luidt het in een persbericht van de Unesco.

Een dertigtal natuurlijke en culturele sites staan op het punt later deze week in de werelderfgoedlijst opgenomen te worden. Het comité zal ook de lijst met bedreigde sites, die al tientallen namen telt, uitbreiden met werelderfgoed in onder meer Syrië, zoals de oude stad Aleppo. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content