Werelderfgoed bedreigd door zoektocht naar grondstoffen

© iStockphoto

De globale zoektocht naar grondstoffen brengt volgens milieuactivisten bijna een derde van het Wereldnatuurerfgoed in gevaar. Bijzonder dramatisch is de situatie in Afrika.

Daar is 61 procent van de bijzonder waardevolle gebieden door mijnbouw of het boren naar olie en gas bedreigd. Dat blijkt uit een in Londen gepubliceerd rapport van de natuurbehoudsorganisatie WWF.

In totaal zijn er naar verluidt 229 Wereldnatuurerfgoederen van de VN-organisatie Unesco. Daartoe behoren ook de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de Great Barrier Reef voor Australië. In Europa en Noord-Amerika is volgens de WWF tien procent van het Wereldnatuurerfgoed in gevaar, daaronder ook de Waddenzee, een binnenzee tussen de Waddeneilanden voor het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. Daar hekelen de milieuactivisten de olieproductie met de daaraan gekoppelde bouw van een olieboorplatform en pijpleidingen. Indien de productie wordt uitgebreid, worden nieuwe proefboringen een sterke geluidsoverlast voor de dieren.

“Het voorbeeld Waddenzee toont aan dat het Wereldnatuurerfgoed ook in Duitsland niet veilig is”, zei Günter Mitlacher van WWF Deutschland. “Voor de woekerwinsten van de industrie moeten ook de mooiste natuurparadijzen wijken”.

WWF waarschuwt tegelijkertijd internationale investeerders voor bedrijvigheden in deze gebieden. “We willen dat de investeerders beseffen wat ze doen”, zei WWF-woordvoerster Rebecca Pain in Londen. “Vaak zijn ze zich niet eens bewust van de gevaren voor het milieu”.

Het rapport verwijst uitdrukkelijk naar het wildreservaat Selous in het Oost-Afrikaanse Tanzania. Dat is groter dan Denemarken en was tot voor kort praktisch nog ongerept. Maar enkele jaren geleden heeft de regering de exploitatie van bodemschatten toegelaten, met als gevolg dat er nu vijf actieve mijnen zijn en een vijftigtal concessies. Sinds 2014 staat het park op de lijst van bedreigde Wereldnatuurerfgoederen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content