Weinig redders aan de kust

© Thinkstock

Hoewel de zomerse temperaturen komend weekend waarschijnlijk honderdduizend badgasten naar de kust zullen lokken, schakelen de badsteden slechts 125 redders in.

Dat is een kwart van het aantal dat present is op topdagen in juli en augustus, zo schrijft Het Laatste Nieuw. De helft van de badsteden schakelt zelfs géén bewaking in en laat zwemmen gewoon niet toe. Toerisme Vlaanderen subsidieert de kustreddingsdiensten niet meer.

Volgens de burgemeesters kost het hen te veel om buiten de grote vakantie nog redders op te trommelen. Horeca Vlaanderen reageert erg teleurgesteld. “Maar de kostprijs van de redders weegt niet op tegen wat we economisch terugkrijgen van al die toeristen die naar de zee komen voor wat verfrissing”, zegt kersvers voorzitter André Descheemaecker in de krant.

Toch hoopt Horeca Vlaanderen dat de kust ook in het voor- en najaar voor permanente bewaking kan zorgen.

Geen subsidie

Toerisme Vlaanderen laat in een reactie weten dat het inderdaad geen subsidies meer toekent aan de kustreddingsdiensten. In 2010 en 2011 is dat nog wel gebeurd.

“Dat komt omdat die middelen komen uit zogeheten impulsfondsen: fondsen die dienen om een impuls te geven aan een bepaald project, wat 2 jaar lang ook effectief is gebeurd, niet om structurele tewerkstelling te financieren. Het overgrote deel van de kosten voor de kustreddingsdiensten zijn loonkosten, geen investeringen”, aldus de woordvoerder. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content