Wat te doen in de Ardennen?

© iStockphoto

Wandelen, fietsen of kajakken in de natuur, mooie historische stadjes bezoeken, lekker eten, de grotten van Han, het oorlogsmuseum in Bastogne, de watervallen van Coo, de bierroute… De mogelijkheden in de Ardennen zijn eindeloos. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wanneer je een vakantiewoning huurt bij Ardennes-Etape, krijg je bij aankomst de Gids Ardennes-Pass, een boekje vol met activiteiten en tips.

Deze gids met ruim 300 bladzijden bevat een gedetailleerde toeristische kaart, wandelroutes, niet te missen bezienswaardigheden, musea, zwembaden, lokale markten en als kers op de taart een kaart die korting biedt op alle 120 activiteiten in de gids.

Wandelen

Wandelen is dé onvermijdelijke activiteit in de regio. Sommige wandelingen zijn bewegwijzerd, de één toegankelijk voor honden, de ander thematisch. Een Ardennenwandeling is ideaal om een luchtje te scheppen en te herbronnen. Goede of middelmatige conditie? Er is voor iedereen een geschikte wandeling. De wandeling langs het bergriviertje Ninglinspo behoort tot de mooiste in het land.

Een andere aanrader is de Open Plek van So Bechefa in het 130 hectare grote staatsbos van de Grand-Bois. Vanaf deze plek vertrekken acht wandelingen en na afloop kan je op de grote weide picknicken aan de houten tafels of barbecueën bij een van de drie grote overdekte barbecueplaatsen.

Een derde tip ten slotte is de plaats waar de drie landen België, Nederland en Duitsland samenkomen. Het is een prachtige plaats om te wandelen en vanaf de toren genoemd naar koning Boudewijn heb je een prachtig uitzicht over de drie buurlanden. Nog meer wandeltips vind je op de website van Ardennes Etape.

Fietsen

Fietsen is een van de favoriete sporten van Belgen en Nederlanders en de Ardennen lenen zich uitstekend voor een sportief tochtje op de fiets. Ook hier geldt: voor iedereen is er een geschikte route te vinden, routes voor mountainbikers, voor toeristische fietsers, voor e-bikes, Segways en voor kinderen.

Op verschillende plaatsen in de Ardennen kan je fietsen huren waaronder bij Ardenne Aventure, een vrijetijdscentrum in La Roche-en-Ardenne waar je ook kan kajakken of varen in een waterfiets en bij Ardennes Cycling in Stavelot. Voor meer adressen en informatie kan je terecht op de website.

Musea

Actieve bezigheden kan je in de Ardennen prima afwisselen met een bezoek aan een museum. Geschiedenis, cultuur en kunst, wetenschap,… alle onderwerpen komen aan bod. De Abdij van Stavelot, een prachtig gebouw vlak naast de rivier Amblève, huisvest maar liefst drie musea. Naast kunst en tijdelijke tentoonstellingen, zijn er ook bloedmooie bolides te bewonderen in het museum van het circuit van Spa-Francorchamps.

In de Archeoscoop Godfried van Bouillon treed je in de voetsporen van de bekendste hertog van België. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Museum December ’44 in La Gleize, Stoumont. De Belgische Ardennen waren een belangrijk strijdtoneel tijdens de laatste fasen van de oorlog en dit museum besteedt veel aandacht aan die belangrijke periode in de Belgische geschiedenis.

Verder vind je in de Ardennen musea rond wetenschap, bijen, water, archeologie en zelfs paddenstoelen. Een volledig overzicht van de musea vind je op de website van Ardennes-Etape

Met de kinderen

Het spreekt voor zich dat de Ardennen ook ideaal zijn voor een vakantie met kinderen. Ze hoeven geen uren in de auto te zitten om bij de vakantiewoning te geraken en bezigheden zijn er in overvloed. Boogschieten, een schattenjacht en een nachtwandeling bijvoorbeeld bij Avenature in Vielsalm, een ritje met een stoomtrein door de 3 Valleien (een van de mooiste routes in Europa), een wandeling door de grotten van Han en in het bijbehorende wildpark, de astronautendroom laten uitkomen in het Euro Space Center in Transinne, een duik nemen in een van de vele zwembaden of een spannende tocht maken door een grot. Deze en veel meer tips vind je op de website.

Lekker eten

De Ardennen staan bekend om de heerlijke streekproducten. En ook op gastronomisch vlak kom je er niets tekort, met dank aan de vele sterrenrestaurants. Enkele toppers in de Ardennen zijn le Bistronôme in Waimes, Zabonprés in Stoumont, L’Air du Temps in Liernu of Vertige des Saveurs in Martelange. De chef-koks zijn écht gepassioneerd door alles wat met lekker eten te maken heeft en hebben allemaal hun eigen stijl.

De Ardennen kennen bovendien tal van producenten van smakelijke streekproducten. Kaas, forel, frietjes… Allemaal even lekker. En dan is er nog het overheerlijke bier, van een Trappist van Rochefort of Chimay tot een frisse La Chouffe. Je kan de Ardennen zelfs verkennen aan de hand van het bier met de bierroute. Op een handige kaart vind je alle plaatsen waar je als bierliefhebber in de Ardennen moet zijn. De volledige route met een beschrijving van alle haltes kan je hier bekijken.

Het Wijnfestival in Ferrières tijdens het paasweekend staat helemaal in het teken van die andere lekkere alcoholische drank en trekt jaarlijks ruim 8.000 enthousiaste wijnliefhebbers. Liefhebbers van het sterkere werk kunnen terecht op het Whisky Live weekend in Spa op 6, 7 en 8 februari.

Iets minder culinair hoogstaand, maar zeker zo lekker en zeker zo geestig: de reuzenomelet in Malmedy (15 augustus). De benodigdheden: tienduizend eieren en een pan van vier meter diameter.

Heb je er honger en dorst van gekregen? Boek dan je vakantiehuis in de Ardennen en geniet van al het lekkers dat de streek te bieden heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content