Wat moet je zien?

Geen stad ter wereld heeft zoveel bezienswaardigheden per vierkante kilometer. Maar Amsterdam is een wereldstad op menselijke maat. Alle bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar.

Amsterdams Historisch MuseumDit gebouw deed lange tijd dienst als weeshuis. Grootste bewijs hiervan is de zogenaamde ‘jongensplaats’, waar je kastjes vindt waarin jongens hun spullen konden opbergen. Deze plaats wordt door de Begijnsloot afgesloten van de ‘meisjesplaats’.

Tot 1960 nog werden er kinderen opgevangen, daarna volgde een restauratie met een stadsmuseum als doel. Toch werd erover gewaakt dat dit gebouw zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat behouden bleef. Een van de toegangspoorten dateert nog uit de 16e eeuw.

Anne Frank HuisDe onderduikplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog van de beroemde Anne Frank bevindt zich in het centrum van de stad. Om dit gebouw te beschermen tegen mogelijke sloping, werd in 1957 de Stichting Anne Frank opgericht.

Sinds de opening als museum in 1960 werd het al door miljoenen mensen bezocht. Het Anne Frank Huis bestaat uit het voorhuis en het bekendere Achterhuis, waar Anne en haar familie ondergedoken leefden. In het voorhuis was Otto Frank’s bedrijf gevestigd.

Joods Historisch MuseumDit museum is gevestigd in vier voormalige synagogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de synagogen voor een deel verwoest door de nazi’s. Door de financiële onmacht van de joodse gemeenschap, ging de wederopbouw moeizaam.

Omdat ook veel joden niet meer terugkeerden van de deportaties werden de synagogen gesloten. In 1987 werd uiteindelijk het geheel verbouwd tot het huidige museum.

Madame TussaudsHier ontmoet je Nederlandse en internationale beroemdheden, maar dan in de vorm van wassenbeelden. Madame Tussauds beschikt over 130 levensechte beelden van onder meer Arnold Schwarzenegger, Oprah Winfrey en Marilyn Monroe, maar ook Annie M.G. Schmidt. Op de Wubbo Ockels-verdieping

Van Gogh Museum Dit museum is gelegen aan het Museumplein van de stad, tussen het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. De Van Gogh-collectie bestaat uit drie delen: een deel van Van Gogh zelf, werk van andere kunstenaars en een collectie van de geschiedenis van het Van Gogh Museum.

In het gebouw vind je meer dan 200 schilderijen van deze grootmeester en zo’n 1200 tekeningen en geschriften. Van Gogh’s werk is ingedeeld in vijf periodes die fases in zijn leven voorstellen: Nederland, Parijs, Arles, Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise. Het museum werd verbouwd omwille van het succes en heropend in 1999.

Artis ZooIn deze bekende dierentuin vinden bezoekers dieren van over de hele wereld. Er is een Geologisch Museum, een Zoölogisch Museum, de Plantenkassen, het Aquarium en het Planetarium, samen het ‘Museum van het Leven’. Op vaste tijdstippen worden de dieren ook gevoederd.

In het Planetarium worden ook leerzame en amusante voorstellingen gegeven. Artis Zoo onderging een heuse uitbreiding in 1999, met onder meer de aanleg van een Afrika Savanne waar gnoes, zebra’s, gazellen en nog veel meer lopen.

Huis HajeniusBinnenstappen in de winkel van Huis Hajenius aan het Rokin is teruggaan naar de ‘goede oude tijden’. Alles is er nog zoals het was in 1915 toen Pantaleon Gerhard Coenraad Hajenius er zijn intrek nam: eikenhouten panelen en een fraai gedecoreerd plafond. De drukte van de Amsterdamse binnenstad blijft buiten wachten.

Huis Hajenius is een paradijs voor elke liefhebber van sigaren. Er is een indrukwekkende klimaatkamer, een bibliotheek, een sigarenproefmeubel en een levensgrote humidor waar Cubaanse en Dominicaanse sigaren de nodige vochtigheid toegediend krijgen.

ArenADe Amsterdam Arena is de thuishaven van de legendarische voetbalclub Ajax Amsterdam. Hier speelden sterren als Johan Cruyff, Frank Rijkaard en Clarence Seedorf. Dit oogstrelende complex is in gebruik sinds 1996 en biedt plaats aan meer dan 51.000 toeschouwers.

De Arena kreeg samen met de Rotterdamse kuip 5 sterren – de hoogste waardering – van de Europese voetbalbond UEFA. Het dak van dit stadion bestaat uit twee delen en kan bij regen worden dichtgeschoven. De Arena wordt ook voor popconcerten gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content