Wat moet je zien in Yellowstone National Park?

© iStockphoto

Wat is er allemaal te zien in Yellowstone? Te veel om op te noemen eigenlijk. Toch een kleine selectie van de hoogtepunten.


Old Faithful
De Old Faithful is de bekendste geiser ter wereld. Hij dankt zijn naam aan zijn betrouwbaarheid. Tot voor kort spoot het water om de 74 minuten uit de grond, maar door verschillende aardbevingen zijn de intervallen iets langer geworden, ongeveer 81 minuten. In het Old Faithful Visitor Center kan je altijd zien hoe laat de volgende eruptie plaats zal vinden; overigens niet alleen van de Old Faithful, maar ook van de andere voorspelbare geisers in het park.

Het is een spectaculair gezicht wanneer plotseling 30.000 liter water 60 meter hoog de lucht in geduwd wordt. Bij de Old Faithful begint een korte, mooie wandeling die je naar de Morning Glory Pool, het meest kleurrijke verschijnsel in Yellowstone, brengt. Loop tenslotte ook even binnen in de Old Faithful Inn, een bijzonder houten hotel uit 1903.

Grand Canyon of the Yellowstone
Grand Canyon of the Yellowstone© iStockphoto

Grand Canyon of the Yellowstone
Door deze Grand Canyon loopt de Yellowstone rivier. De Canyon is ongeveer 32 kilometer lang, tussen de 450 en 1200 meter breed en tussen de 240 en 360 meter diep. Langs beide kanten heb je een prachtig uitzicht over de Canyon en de Lower Falls, waarschijnlijk de meest gefotografeerde plaats in Yellowstone.

Van de Lower Falls wordt wel gezegd dat deze twee maal zo groot is als de Niagara Falls. Dat klopt wat de hoogte betreft – de Lower Falls is 92 meter hoog en de Niagara maar 56 meter -, maar niet wat betreft de hoeveelheid water die naar beneden valt. De wandeling naar de bodem van de Lower Falls is maar kort en zeker de moeite waard. Behalve de Lower Falls zijn er nog twee watervallen in de Canyon: de Upper Falls en de Crystal Falls.

Hayden Valley
Hayden Valley© iStockphoto

Hayden Valley
Hayden Valley is een prachtig dal onderbroken door kronkelende riviertjes midden in Yellowstone en één van de beste plekken om wild te zien. In het voorjaar loeren grizzlyberen er op net geboren bizon- en wapitikalfjes.

In het voorjaar, de zomer en het najaar lopen er grote kuddes bizons door de vallei en coyotes struinen er vrijwel altijd rond. Langs de rivier tenslotte leven ganzen, pelikanen, eenden en Canadese kraanvogels.

Mammoth Hot Springs
Mammoth Hot Springs© iStockphoto

Mammoth Hot Springs
Hier is het hoofdkantoor van Yellowstone gevestigd. Je kan er films en tentoonstellingen bekijken en het Wildlife Museum bezoeken. Mammoth Hot Springs is een bijzonder thermaal gebied bestaande uit witte, grillige terrassen en dampende poelen.

Je kan dit alles van zeer dichtbij bewonderen dankzij de speciaal aangelegde houten wandelpromenades. Het is een zeer actief landschap dat er iedere dag weer anders uitziet. Op de grasvelden in het kleine dorpje staan vrijwel dagelijks wapiti’s te grazen.

Yellowstone Lake
Yellowstone Lake© iStockphoto

Yellowstone Lake
Yellowstone Lake heeft een omtrek van 177 kilometer en is daarmee het grootste meer in Amerika boven de 2000 meter. Langs het meer verrijzen besneeuwde bergtoppen en op winderige dagen zijn de golven er bijna net zo hoog als op zee. Het is gedurende de helft van het jaar volledig bevroren. Wanneer je al het water uit het meer zou wegzuigen zou het eronder liggende landschap hetzelfde zijn als het vasteland van Yellowstone, dat wil zeggen geisers, canyons en warme bronnen.

Breng ook een bezoek aan Lake Village en geniet, zittend op een schommelstoel, op de houten veranda van het Lake Yellowstone Hotel (1891) van het prachtige uitzicht. In de meeste delen van het meer mag je niet zwemmen, maar ook wanneer het wel toegestaan is wordt het afgeraden omdat het water steenkoud is en acute onderkoeling kan veroorzaken.

Norris Geyser Basin
Norris Geyser Basin© iStockphoto

Norris Geyser Basin
Dit is het meest actieve en warmste thermale deel van Yellowstone. Het gebied verandert voortdurend; heldere poelen worden actieve geisers en omgekeerd. Hier vind je ook de grootste geiser ter wereld, de Steamboat.

De Echinus geiser spuit weliswaar minder hoog, maar wel heel frequent en soms wel een uur aan een stuk. Ook hier is de kans redelijk groot om bizons en wapiti’s te zien. Het wordt overigens afgeraden om hier zonder deskundige begeleiders te gaan wandelen.

Lamar Valley
Lamar Valley© iStockphoto

Lamar Valley
Deze uitgestrekte vallei ligt nogal afgelegen in het noordoosten van het park, maar wanneer je Yellowstone mede bezoekt om het wild, moet je er zeker naartoe rijden. Zowel bizons, wapiti’s, beren, coyotes als adelaars bevolken deze graslanden. Nergens in Yellowstone zijn de kansen op het zien van een grizzly of wolf groter dan in dit gebied.

Tower Falls
Tower Falls© iStockphoto

Tower Falls
Vanaf de parkeerplaats van een winkeltje begint een kort pad van waaraf je een mooi uitzicht hebt over deze waterval met een hoogte van 40 meter. Een iets langere wandeling brengt je naar de bodem van de waterval.

Het schilderij dat Thomas Moran (één van de leden van de bekende Hayden expeditie) van de Tower Falls maakte, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de beslissing om van Yellowstone een nationaal park te maken.

Mud Volcano
Mud Volcano© iStockphoto

Mud Volcano
Dit is een gebied vol met pruttelende en stomende modderpoelen, die enorm naar zwavel ruiken. Deze ‘mud pot’s’ worden nauwkeurig in de gaten gehouden door vulkanologen met het oog op eventuele vulkanische activiteiten in de toekomst.

Het lijkt hier een buitenaards landschap, vooral in de buurt van de Dragon’s Mouth, een ondergrondse kolkende poel die enorm veel kabaal maakt, stoom uitblaast en een vreselijke geur verspreidt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content