Wat moet je doen?

© iStockphoto

Wandelen natuurlijk, maar ook fietsen, paardrijden, langlaufen in de winter en er met een kano of kayak op uittrekken.


Wandelen
Er is 1770 kilometer aan wandelpaden in Yellowstone, een echt wandelparadijs dus. Het is echter niet ongevaarlijk om de backcountry in te trekken: wilde dieren, onvoorspelbare weersomstandigheden, bergpaden met losliggende rotsen, afgelegen thermale gebieden.

Voordat je aan een wandeling begint, informeer je het beste eerst even bij een ranger in een Visitor Center. Hij of zij kan je vertellen of er (agressieve) beren in het gebied gesignaleerd zijn, hoe de weersvoorspellingen eruit zien en of bepaalde paden afgesloten zijn in verband met bosbranden of hoog water.

Laat de mogelijke gevaren je er echter niet van weerhouden aan een wandeling te beginnen. Alleen dan, ver weg van de massa’s toeristen, zie je de echte schoonheid van de ongerepte wildernis, die Yellowstone gelukkig nog altijd is.

Wat moet je doen?
© iStockphoto

Het voordeel van Yellowstone is bovendien dat je kan kiezen uit tochten die je naar de hoge bergtoppen leiden en paden die door de valleien lopen zodat je niet volledig uitgeput terug hoeft te keren.

Neem altijd enkele voorzorgsmaatregelen voordat je vertrekt: zorg er bijvoorbeeld voor dat je water, een regenjas, zonnebrandcrème, anti-insektenmiddelen en een eerste hulp verbandkist bij je hebt. Trek er bij voorkeur niet alleen op uit.

Voor wandelingen die maar een dag duren is geen vergunning nodig. Die moet je wel hebben wanneer je een aantal dagen op pad wil gaan en in de natuur wil overnachten. Ook daarvoor kan je terecht in de Visitor Centers. Ze hebben daar ook gedetailleerde wandelkaarten, die je zeker voor langere tochten mee moet nemen.

Ook als je niet van lange wandelingen in de eenzame natuur houdt, moet je niet steeds in de auto blijven. Door heel Yellowstone verspreid vind je zeer korte, goed begaanbare wandelpaden, die naar een uitkijkpunt of een bijzonder thermaal verschijnsel leiden.

Geleide wandelingen
Je kan er zelf op uit trekken of deelnemen aan een wandeling onder leiding van een ranger. De geleide wandelingen zijn in het algemeen niet erg lang en onderweg vertelt de ranger over een bepaald thema, zoals de planten of geisers die je tegenkomt. Informatie over dit soort tochten is beschikbaar in de verschillende Visitor Centers.

Bovendien worden er in de zomer op de campings vaak ‘campfire programs’ georganiseerd. Een ranger komt dan spreken over onderwerpen als de herintroductie van de wolf. De programma’s worden vantevoren overal aangekondigd.

Fietsen
Je kan fietsen in Yellowstone, maar veel voorzieningen zal je er niet vinden. Als algemene regel geldt dat je alleen mag fietsen waar auto’s toegestaan zijn en op aangegeven routes. Je kan overigens geen fietsen huren in Yellowstone. Houd er ook rekening mee dat automobilisten vaak helemaal niet goed op fietsers letten en dat er geen aparte fietspaden zijn.

Wat moet je doen?
© iStockphoto

Boottochten
Op verschillende plaatsen in het park kan je roeiboten, kayaks of kano’s huren. Alle boten zijn verboden op de Yellowstone River en alle andere stromen in het park, met uitzondering van het kanaal tussen Lewis Lake en Shoshone Lake.

Wild observeren
Dieren trekken er in de ochtend en avond op uit om voedsel te zoeken en dan zal je ze het snelste zien. In het voorjaar krijgen de meeste dieren jongen en het is vertederend om een moeder met jongen tegen te komen. Maar pas op, want moeders zijn meteen ook de gevaarlijkste dieren. Ze zullen hun kroost zeer fel verdedigen. Ga zeker nooit tussen een moeder en haar jongen instaan.

In het algemeen geldt dat je de dieren beter op een afstand, desnoods met een verrekijker, kan bekijken dan er te dicht bij te komen en het risico te lopen dat ze je aanvallen. Het zien van dieren is altijd een kwestie van toeval en geluk, maar het is vrijwel onmogelijk om Yellowstone te verlaten zonder een enkel dier te zijn tegengekomen.

Paardrijden
Paardrijden behoort tot de populairste activiteiten in Yellowstone. Je kan het beste op voorhand een tocht reserveren. Omdat grote grazende dieren veel invloed kunnen hebben op het milieu in Yellowstone, hanteert de NPS redelijk strikte regels op het gebied van paardrijden.

Wat moet je doen?
© iStockphoto

Langlaufen
In de winter kan je vele kilometers langlaufen in Yellowstone. De meeste routes worden aangeduid met oranje tekens aan de bomen. Wanneer je verder de wildernis intrekt moet je een topografische kaart en een kompas meenemen.

Omdat de skiroutes in Yellowstone als wildernis behandeld worden, zijn er meer gevaren dan normaal het geval is: dieren, diepe sneeuw, open rivieren, extreem lawinegevaar en ondergescheeuwde thermale verschijnselen. Voordat je op pad gaat, moet je eerst voldoende informatie inwinnen bij een ranger.

Snowmobiling
Veel van de wegen in Yellowstone zijn in de winter opengesteld voor snowmobiles. Je kan ze op verschillende plaatsen in het park huren.

Sneeuwkoetsen
Sinds 1955 rijden er sneeuwkoetsen in Yellowstone, die je veilig en warm van de ene naar de andere plaats binnen het park brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content