Wanneer toerisme doodt

© Thinkstock

In gebieden als Bali, India en op het eiland Zanzibar wordt de ongelijke toegang tot drinkbaar water tussen toeristen en inwoners levensgevaarlijk.

Op Zanzibar, een archipel voor de oostkust van Tanzania, verbruiken luxeresorts tot 3.195 liter water per dag per kamer. Een gemiddeld huishouden verbruikt in Zanzibar 93.2 liter water per dag. De waterleidingen van de resorts moeten noodgedwongen door agenten streng bewaakt worden tegen kwade inwoners. Tot overmaat van ramp zouden vier inwoners gestorven zijn na het drinken van door de riolering van nabije hotels besmet putwater.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse onafhankelijke organisatie Tourism Concern die ook in Goa en in Kerala, twee regio’s in India en in Bali en Gambia een grote mate van ongelijke toegang tot drinkbaar water heeft kunnen vaststellen.

In Goa, een deelstaat aan de Westkust van India, raken waterputten vervuild door de slechte afvoer van afvalwater van hotels. In Bali neemt de oppervlakte rijsvelden met duizend hectaren per jaar drastisch af door een toename van het water dat wordt afgeleid naar de resorts aan de kust.

“De voordelen van toerisme zoals werkgelegenheid en economische groei worden ernstig ondergraven wanneer overheden er niet in slagen de waterrechten te vrijwaren en de impact van slecht gerund toerisme op het milieu beperkt te houden”, zegt het hoofd van de Beleids- en Onderzoekscel van Tourism Concern Rachel Noble.

Tijd voor verantwoordelijkheid

In Gambia staan vrouwen om vier uur in de ochtend op om aan te schuiven in lange rijen aan de waterpompen. De meeste hotels hebben private pompen om een constante watertoevoer te garanderen maar betalen daar niet de economische prijs voor. Die potentiƫle inkomsten zijn net nodig vooraleer noodzakelijke investeringen in de publieke waterinfrastructuur gemaakt kunnen worden.

“Hotels en touroperators hebben een duidelijke verantwoordelijkheid om de mensenrechten te respecteren. Het wordt tijd dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn waterverbruik en de daarbij horende problemen ook buiten de muren van het hotel aanpakt”, zegt Noble daarover.

10 dingen waar u zelf op kan letten Op basis van het rapport heeft Tourism Concern richtlijnen opgesteld voor alle betrokken partijen: de overheden, de toerismesector maar ook voor de individuele reiziger.

“De Verenigde Naties verwachten een verdere sterke stijging van het internationale toerisme tegen 2020. Als wij onze waterconsumptie jaarlijks met vijf liter inperken, zouden we al een enorme hoeveelheid water sparen”, staat op de Tourism Concern website te lezen. Daar worden eveneens een tiental nuttige tips gegeven. (totemtourism, LG)

1. Meld een lekkende kraan Een lekkende kraan kan tot 5.000 liter water per jaar verspillen. Meld een lekkende kraan dus zeker aan uw hotelmanagement.

2. Gebruik een beker

Laat de kraan niet lopen tijdens het handenwassen of het tandenpoetsen. Draai de kraan dicht tijdens het inzepen en gebruik voor het tandenpoetsen liever een bekertje om uw mond te spoelen.

3. Neem geen bad Een douche verbruikt slechts een derde van het aantal liter water nodig voor een bad. Een emmerdouche verbruikt nog minder.

4. Wacht niet op koud water Als u al kraantjeswater drinkt op vakantie, wacht dan niet tot het water lekker fris is. Zo kan tot 10 liter water per dag verspild raken. Houd in de plaats een fles of kruik water steeds fris in de koelkast.

5. Gebruik niet meer dan nodig Vul voor de thee of bij het koken de potten en pannen niet meer dan nodig.

6. Hergebruik handdoeken Gooi een handdoek niet na een keer gebruiken op de grond of in de badkuip, in de meeste hotels het teken dat de handdoek vervangen moet worden. Uw ene handdoek maakt wel degelijk een verschil.

7. Waar is de sticker? Adviseer uw hotelmanagement indien er nergens in de kamer een aandachtkaartje of sticker te vinden is in verband met waterconsumptie.

8. Volle lading Laat geen halfvolle wasmachines draaien.

9. Het toilet is geen vuilnisbak

Spoel enkel door wanneer het echt nodig is.

10. Wees bewust van uw watergebruik op vakantie Informeer u over de watertoestand in de omgeving van uw vakantiebestemming. Een bewuste houding maakt het naleven van deze tips eenvoudiger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content