Wandelaars met helikopter geëvacueerd in Yosemite

© Reuters

In Yosemite National Park zijn 85 wandelaars van de top van de Half Dome met een helikopter naar beneden gevlogen in verband met een grote bosbrand.

Ook moesten er honderd mensen geëvacueerd worden uit Little Yosemite, een populair deel van het park bij backpackers.

De wandeling naar de top van de beroemde 2694 meter hoge Half Dome is zo populair dat de 300 vergunningen die per dag beschikbaar zijn, verloot moeten worden. De wandeling is alleen mogelijk van eind mei tot half oktober omdat er enkel dan kabels hangen die de wandelaars nodig hebben om de top te bereiken.

Derde grote bosbrand dit jaar

De brand waar Yosemite nu mee kampt greep zo snel om zich heen dat 85 wandelaars al onderweg waren naar de bergtop en met een helikopter in veiligheid gebracht moesten worden.

Deze brand is al de derde grote deze zomer. De oorzaak van deze laatste brand is niet duidelijk, maar heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een eerdere brand die in juli door een blikseminslag uitbrak en nog altijd nasmeulde.

En dit hangt weer samen met het beleid van de National Park Service (NPS), schrijft San Francisco Gate. De rangers laten bosbranden op een gecontroleerde manier doorbranden omdat vuur goed is voor de natuur: het verjongt de grond, zorgt voor nieuwe leefomgevingen en verbetert het ecosysteem in de Sierra Nevada. De sequoia’s hebben vuur bijvoorbeeld nodig.

Zodra het vuur huizen of mensen bedreigt grijpt NPS in, maar in de natuur valt iets nooit volledig te voorspellen en kan een klein vuurtje plotseling om zich heenslaan en uitgroeien tot een brand die moeilijk valt te controleren.

Drie jaar extreem droog

Dat risico is op dit moment extra groot omdat Californie al drie jaar met een extreme droogte te kampen heeft. De brandweer moest dit jaar al 4600 maal uitrukken om een bosbrand te blussen en dat is duizend keer meer dan normaal.

Yosemite National Park, alle toegangswegen en de Yosemite Valley blijven voorlopig geopend, maar de wandelpaden vanaf de Nevada Falls naar Merced Lake en de routes naar het gebied rond Sunrise Lake zijn gesloten. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content