Column

Wim Denolf

‘Wacht niet te lang met nieuwe reisplannen, al was het maar voor een weekendje weg’

Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

De kunst van het vakantie houden en waarom je er niet halsoverkop weer in moet vliegen, volgens Knack Weekend-redacteur Wim Denolf.

Na je vakantie ben je heerlijk ontspannen en uitgerust – en ga je met lood in de schoenen weer aan de slag? Volgens verschillende studies ziet vijftig tot tachtig procent van de Belgen als een berg op tegen de terugkeer naar het werk. Voor velen is dat zelfs hét stressmoment van het jaar.

Wacht niet te lang met nieuwe reisplannen, al was het maar voor een weekendje weg

Niet alleen de schuld van je ontplofte mailbox, zeggen psychologen. Op vakantie beslis je zelf over je tijdsindeling en ben je vrij van verplichtingen en moeilijke beslissingen – terug op het werk wordt er flink aan die autonomie geknabbeld. Even tegenpruttelen hoort volgens de meeste experts bij zo’n verandering, al spreekt hoogleraar psychologie Humbelina Robles Ortega van de Universiteit van Granada wel van een postvakantiesyndroom. Klachten gaan van vermoeidheid, concentratiegebrek en een kort lontje tot slapeloze nachten, onverschilligheid en een gevoel van leegte.

Screensavers met vakantiefoto’s schijnen niet te helpen tegen de vakantieblues, een zachtere overgang van de ene naar de andere situatie wel. Daarvoor zorgen begint al bij je vertrek, door je afwezigheid goed voor te bereiden, je taken te delegeren en de eerste dagen na je terugkeer niet vol te plannen. Tipgevers raden ook aan om jezelf na thuiskomst één of twee dagen te gunnen om vakantiegewoonten te lozen en weer in je routine te komen, en om op een woensdag of een donderdag te starten, in plaats van met een volledige werkweek.

Begin niet halsoverkop terug te mailen en te bellen, maar zoek eerst uit wat de meest dringende zaken zijn.

Een ander hardnekkig advies is om te liegen in je out of office: je baas en collega’s weten dan wel dat je terug bent, de buitenwereld kan wel even wachten. Zo creëer je tijd om bijgepraat te raken en om je mailbox in kaart te brengen. Begin niet halsoverkop terug te mailen en te bellen, maar zoek eerst uit wat de meest dringende zaken zijn. Volgens Denise Hulst van Het Betere Werken is tachtig procent van je ongelezen mails trouwens niet meer relevant na je vakantie. De dapperste vakantiegangers deleten dan ook alles in één keer: verduidelijk in je out of office dat mails niet gelezen worden en vraag je contacten om belangrijke berichten opnieuw te versturen na je terugkeer.

Tot slot nog een volstrekt onwetenschappelijke, maar beproefde tip uit eigen huis: wacht niet te lang met nieuwe reisplannen, al was het maar voor een weekendje weg. Niets verzacht de pijn van afgelopen vakantiepret meer dan leuke vooruitzichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content