Waardevolle fresco gestolen in Pompeii

© AFP

Een waardevol fresco uit de ruïnes van Pompeii is gestolen.

Een waardevol fresco uit de ruïnes van Pompeii is gestolen.

Dat zagen de autoriteiten op de Unesco-werelderfgoedsite dinsdag. “Op 12 maart meldde een bewaker, die bezig was aan zijn ronde, dat een deel van een fresco in het Huis van Neptunus weggehaald is”, aldus het archeologisch bureau van Pompeii in een verklaring.

Op het verdwenen onderdeel, met een diameter van goed 20 cm, staat de Griekse godin van de jacht Artemis afgebeeld. Het fresco bevindt zich in een kamer die afgesloten is voor het publiek.

De diefstal werd onmiddellijk gemeld aan de politie, maar werd niet wereldkundig gemaakt voor dinsdag “om het resultaat van het lopende onderzoek, dat bijzonder gevoelig is, niet te hypothekeren”, aldus de verklaring.

Erbarmelijke staat

Het nieuws over de diefstal zal de zorgen over de toestand waarin de ruïnes zich bevinden waarschijnlijk weer doen opflakkeren. Eerder deze maand werd de instorting van drie gebouwen toegeschreven aan hevige regens. De afgelopen jaren deden zich tientallen gelijkaardige incidenten voor.

Er loopt een groots restauratieproject van de Europese Unie, ter waarde van 105 miljoen euro. De krant Corriere della Sera heeft geschreven dat slechts 588.000 euro, of minder dan 1 procent van de beschikbare middelen, al echt uitgegeven zijn.

Pompeii was ooit een welvarende plaats in het Romeinse rijk, maar in 79 na Christus werd de stad bedolven onder vulkaanas door de uitbarsting van de Vesuvius. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content