Vulkaan Mount Tongariro in Nieuw-Zeeland uitgebarsten

© AFP

In Nieuw-Zeeland is de vulkaan Mount Tongariro uitgebarsten.

Ongeveer zeventig wandelaars ondernamen op het moment van de uitbarsting een toeristische tocht op de vulkaan. Alle wandelaars, waarvan een deel schoolgaande kinderen, konden uiteindelijk in veiligheid gebracht worden. Dat bericht vulkanoloog Tony Hurst op de zender Radio New Zealand.

Volgens informatie van de politie waren er geen gewonden of schade. “Er brak geen paniek uit”, zei een ooggetuige aan lokale media.

116 jaar rustig

De uitbarsting van de Te Maari-krater werd om 13.25 uur plaatselijke tijd geregistreerd, deelde het geofysische instituut GNS mee. Boven het bijna 1.970 meter hoge bergmassief met meerdere kraters steeg een aswolk op van ongeveer 4 kilometer hoog. Het GNS waarschuwde vliegtuigen in de regio voor de aswolk.

De Te Maari-krater was al in augustus actief. Het was toen 116 jaar geleden dat de krater was uitgebarsten. De bekendste krater in het bergmassief is de Ngauruhoe, die de laatste keer in 1977 as spuwde.

Tongariro is een van de drie actieve vulkanen op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Er waren geen aanwijzingen vooraf dat de vulkaan zou uitbarsten, zei Hurst. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content