VS willen monarchvlinder gaan beschermen

© Reuters

De Amerikaanse Fish and Wildlife Service gaat onderzoeken of de wereldberoemde monarchvlinder beschermd moet worden. De iconische vlinder doet het al jaren steeds minder goed.

Twintig jaar geleden legden nog meer dan een miljard van de zwart-oranje vlinders de jaarlijkse trektocht vanuit Canada en de VS naar Mexico af. Vorig jaar werd dat cijfer nog op amper 33 miljoen geschat, een historisch dieptepunt.

In augustus stuurden milieugroeperingen daarom een brief naar de Amerikaanse Fish and Wildlife Service met de vraag om de vlinder als beschermde diersoort te beschermen. Die dienst heeft nu laten weten dat het de vraag ontvankelijk heeft verklaard.

Het agentschap start een consultatieperiode van twee maanden waarin het informatie verzamelt van onder meer wetenschappers. Over ongeveer een jaar moet een beslissing klaar zijn.

Milieubewegingen zijn tevreden met de aankondiging. “De wet op bedreigde diersoorten is het meest krachtige middel dat we hebben om de monarchvlinder te redden, dus ik ben erg blij dat deze indrukwekkende vlinders een stap dichter staan bij de bescherming die ze zo dringend nodig hebben”, zegt Tierra Curry van het Center for Biological Diversity.

Zijdeplant

De teloorgang van de soort is het gevolg van een combinatie van factoren, maar de belangrijkste oorzaak is volgens wetenschappers het verdwijnen van de zijdeplant door overmatig gebruik van pesticiden in Noord-Amerika, in combinatie met de opkomst van genetisch gewijzigde gewassen.

De zijdeplant vormt het voornaamste voedsel voor de rupsen van de monarchvlinder. De klimaatverandering en ontbossing in het overwinteringsgebied in Mexico doen daar nog een schepje bovenop.

Ook de veranderende weersomstandigheden spelen de vlinder parten. De levenscyclus van de monarch hangt af van de klimaatomstandigheden in de plaatsen waar de dieren zich ontwikkelen. Grote hitte kan dodelijk zijn voor de larven, droogte is nefast voor de eitjes.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content