Vrijwilligerswerk in een buitenlands weeshuis? Nee, liever niet

© iStockphoto

Vrijwilligerswerk doen in een weeshuis in Azië klinkt heel nobel. Maar je doet er meer kwaad dan goed mee. Daarom is nu de campagne Stop Weeshuis Toerisme gestart.

Het is een heuse trend: als vrijwillger gaan werken in een weeshuis in een ontwikkelingsland. Het geeft voldoening, je denkt er iets goed mee te doen en het staat goed op je CV. Niks mis mee, denk je. Maar niets is minder waar. Voor de kinderen in het weeshuis is al die goedbedoelde buitenlandse hulp funest. Het is zo schadelijk dat Better Care Network, een internationale organisatie die zich inzet om het leven van kinderen zonder voldoende ouderlijke zorg te verbeteren, de campage Stop Weeshuis Toerisme is gestart.

Wat is er zo slecht aan?

In de eerste plaats is zo’n tachtig procent van de kinderen die in weeshuizen verblijven helemaal geen wees. Een vol weeshuis betekent inkomsten voor de leiding van het weeshuis. Daarom lokken ze kinderen uit arme gezinnen onder valse voorwendselen naar een weeshuis. Het geld dat de weeshuizen uit donaties en dansvoorstellingen van de weeskinderen krijgen, gaat niet naar de kindjes, maar naar de leiding. De kinderen in de tehuizen leven er vaak onder slechte omstandigheden: spartaanse regimes, kinderarbeid en soms zelfs kindermisbruik.

Buitenlandse verzorgers die komen en gaan maken het leven van de kinderen niet beter, maar slechter. Kinderen zonder aanwezige ouders hechten zich van nature snel aan degenen die voor ze zorgen. Wanneer er telkens iemand uit het buitenland plotseling in hun leven komt aanwaaien, een tijdje lief voor ze is en dan even snel weer verdwijnt is dat rampzalig voor hun ontwikkeling. Ze leren niet om langdurige relaties op te bouwen, krijgen weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld en daar ondervinden ze de rest van hun leven de gevolgen van.

In België en Nederland zouden we het bovendien nooit tolereren dat onbekende jongeren uit het buitenland zonder enige psychologische of pedagogische kennis of ervaring voor onze kinderen komen zorgen. Waarom zou dat dan wel een goede zaak zijn wanneer het om buitenlandse kinderen gaat, in het bijzonder kinderen die toch al getraumatiseerd zijn?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat kan je dan wel doen om kinderen in ontwikkelingslanden te helpen? De website Stop Weeshuis Toerisme geeft een lijst met alternatieven die net zo goed staan op je CV, maar wel echt iets goeds brengen in het leven van de kinderen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content