Vrijheidsbeeld gesloten voor poetsbeurt

Vanaf eind oktober sluit het beroemde Vrijheidsbeeld op Liberty Island, voor de kust van New York, een jaar haar deuren.

Vanaf eind oktober sluit het beroemde Vrijheidsbeeld op Liberty Island, voor de kust van New York, een jaar haar deuren.

Het eiland zelf zullen de toeristen ongestoord kunnen blijven bezoeken. De Statue of Liberty krijgt een poetsbeurt van 27,25 miljoen dollar (18 miljoen euro) om het interieur zowel meer toegankelijk als veiliger te maken.

Het monument wordt op 28 oktober gesloten, net nadat de beroemde dame haar 125ste verjaardag heeft gevierd. De nieuwe restauratie is nodig omdat het 46 meter hoge beeld, 93 als de sokkel meegerekend wordt, onvoldoende nooduitgangen heeft voor het geval de Vrijheid in brand zou schieten.

De vorige restauratie dateert van 2003, toen met een kostenplaatje van 20 miljoen dollar. Het Vrijheidsbeeld, symbool van de VS, is het werk van de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdy en een Frans cadeautje aan de VS. Ook na de aanslagen van 11 september 2001 liet het Vrijheidsbeeld een tijdje niemand binnen; toen was dat uit vrees voor terreuraanslagen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content