De kans op legionellabesmetting is het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie.

Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood.

Advies

UNETO-VNI (de Nederlandse werkgeversorganisatie voor installatiebedrijven en de elektrotechnische detailhandel) raadt (terugkerende) vakantiegangers aan voor het gebruik van koud- en warmwaterkranen deze een minuut lang te laten stromen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt.

Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. U kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.

Doorspoelen is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat na lange stilstand de opgeloste stoffen in water, zoals metalen, uit de drinkwaterleiding gespoeld worden.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen

Veel mensen realiseren zich niet dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden.

- Spoel alle koud- en warmwaterkranen voor het eerste gebruik uit voorzorg tijdens en na de vakantie een minuut lang door.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.

- Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.

- Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft. (MS)

De kans op legionellabesmetting is het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie. Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. AdviesUNETO-VNI (de Nederlandse werkgeversorganisatie voor installatiebedrijven en de elektrotechnische detailhandel) raadt (terugkerende) vakantiegangers aan voor het gebruik van koud- en warmwaterkranen deze een minuut lang te laten stromen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. U kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen. Doorspoelen is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat na lange stilstand de opgeloste stoffen in water, zoals metalen, uit de drinkwaterleiding gespoeld worden.Tips om legionellabesmetting te voorkomen Veel mensen realiseren zich niet dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden. - Spoel alle koud- en warmwaterkranen voor het eerste gebruik uit voorzorg tijdens en na de vakantie een minuut lang door. - Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen. - Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling. - Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft. (MS)