Voor zeeschildpadden op Bonaire is 2020 wel een goed jaar

Zeeschildpad © Getty

Op Bonaire zijn dit jaar 113 nesten van zeeschildpadden gevonden, een stijging van 27 procent. Dat maakt 2020 tot een goed jaar voor het bedreigde dier.

Velen zullen 2020 wellicht uitroepen tot een jaar om snel te vergeten. Dat geldt niet voor de zeeschildpad op Bonaire, het Caribische eiland van Nederland. Op Bonaire zijn dit jaar maar liefst 27 procent meer nesten gevonden van de dikkopschildpad, de karetschildpad en de groene zeeschildpad, allemaal bedreigde soorten.

113 nesten gespot

Het eerste nest werd gevonden op 1 mei door medewerkers van Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB), een partner van WWF Nederland. Het laatste nest, gelegd door een karetschildpad, werd gevonden op 13 november. Dat brengt het totaal op 113 nesten, een stijging met iets meer dan een kwart ten opzichte van 2019.

“Drie nesten zijn helaas verloren gegaan door regen en hoge golven, maar gelukkig zijn de meeste nesten goed uitgekomen”, zegt Kaj Schut van Sea Turtle Conservation Bonaire. “De eerste berekeningen laten zien dat het uitkomstsucces van de nesten waarschijnlijk iets hoger ligt dan vorig jaar. Bovendien vertoonden minder nesten tekenen van bacteriĆ«n en schimmels, twee factoren die een negatief effect hebben op dat uitkomstsucces. Kortom, we zijn tevreden.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content